Linkovi

Dok rat ulazi u drugu godinu, Zelenski kaže da će Ukrajina pobijediti


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predaje zastavu vojniku tokom ceremonije posvećene prvoj godišnjici ruske invazije na Ukrajinu, Kijev, 24. februar 2023.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predaje zastavu vojniku tokom ceremonije posvećene prvoj godišnjici ruske invazije na Ukrajinu, Kijev, 24. februar 2023.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da će njegova zemlja pobijediti Rusiju dok rat sa susjednom državom ušao u drugu godinu bez vidljivog kraja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da će njegova zemlja pobijediti Rusiju jer je rat sa susjednom državom ušao u drugu godinu bez vidljivog kraja.

"Izdržali smo. Nismo poraženi. I učinit ćemo sve da pobijedimo ove godine", rekao je Zelenski u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama. "Ukrajina je inspirisala svijet. Ukrajina je ujedinila svijet", dodao je on.

Zelenski je čestitao Ukrajincima na njihovoj otpornosti pred najvećim i najsmrtonosnijim ratom u Evropi od Drugog svjetskog rata. Rekao je da su se dokazali kao nepobjedivi u, kako je rekao, "godini bola, tuge, vjere i jedinstva".

"Preživjeli smo prvi dan rata punih razmjera. Nismo znali šta donosi sutra, ali smo jasno shvatili da se za svako sutra treba boriti. I borili smo se", rekao je u ranojutarnjem video obraćanju.

Bio je to "najduži dan u našim životima. Najteži dan naše moderne historije. Probudili smo se rano i od tada nismo zaspali", rekao je.

Ukrajinci su održavali bdijenja i druga sjećanja na desetine hiljada mrtvih – brojka koja stalno raste jer borbe traju u istočnoj Ukrajini posebno.

Iako je u petak obilježena godišnjica invazije u punom obimu, borbe između snaga koje podržava Rusija i ukrajinskih trupa se vode na istoku zemlje od 2014.

Stojeći u redu u glavnom gradu Kijevu kako bi kupila prigodne poštanske marke za godišnjicu, Tetiana Klimkova je rekla da godinu dana nakon invazije nije bila u stanju da se odvoji od "osjećaja da vam je srce u stalnom padu, i boli".

Ipak, "ovaj dan je za mene postao simbol da smo preživjeli cijelu godinu i da ćemo nastaviti živjeti", rekla je ona. "Na ovaj dan naša djeca i unuci će se sjetiti koliko su Ukrajinci snažni mentalno, fizički i duhovno."

Ukrajinski vojnici vježbaju u regiji Harkova, 23. februar 2023.
Ukrajinski vojnici vježbaju u regiji Harkova, 23. februar 2023.

Lideri Grupe 7 trebali su se sastati u petak kako bi najavili nove sankcije protiv onih koji pomažu u ratnim naporima Rusije.

Bijela kuća je u petak saopćila da uvodi opsežne nove sankcije usmjerene na bankarski, rudarski i odbrambeni sektor, kao i na „preko 200 pojedinaca i entiteta, uključujući i ruske aktere i aktere iz trećih zemalja širom Evrope, Azije i Bliskog istoka koji podržavaju ruski rat napor”.

Bijela kuća je također u petak objavila dodatne dvije milijarde dolara pomoći Ukrajini.

"Konkretno, Sjedinjene Države stavljaju dodatne Bespilotne vazdušne sisteme (UAS) i opremu za detekciju UAS-a i elektronskog ratovanja, kao i municiju za artiljerijsku i preciznu paljbu koja će ojačati sposobnost Ukrajine da odbije rusku agresiju", rekao je navode se u saopštenju.

Ujedinjene nacije su u četvrtak odobrile rezoluciju kojom se zahtijeva trenutno i bezuslovno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

U međuvremenu, Kina je u petak pozvala na prekid vatre i otvaranje mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine. Bio je to dio prijedloga od 12 tačaka koji je također pozivao na ukidanje zapadnih sankcija Rusiji, predlagao mjere za sprječavanje napada na civilnu infrastrukturu, osiguravanje sigurnosti nuklearnih objekata i uspostavljanje koridora za isporuku humanitarne pomoći. Kina je nastojala da bude viđena kao neutralna u sukobu, ali je odbila da kritikuje rusku invaziju na Ukrajinu.

Diplomatski potezi dolaze u pozadini nastavka borbi u istočnoj Ukrajini. Ukrajina je u četvrtak saopštila da je odbila pokušaje ruskog napredovanja duž linije fronta u istočnoj i južnoj Ukrajini.

Rusija kontrolira oko petinu ukrajinske teritorije, što je daleko od brzog preuzimanja vlasti širom zemlje koje su mnogi vojni analitičari predviđali prije godinu dana kada su tenkovi Moskve ušli na istočni bok Ukrajine.

U posljednjim borbama, moskovske snage su napredovale pokušavajući da opkole Bakhmut, a glasnogovornik ukrajinske vojske brigadni general Oleksij Gromov rekao je da Moskva pokušava da iskoristi svoju prednost u ljudstvu da iscrpi kijevske snage.

"Neprijatelj, uprkos značajnim gubicima, ne odustaje od pokušaja da opkoli Bakhmut", rekao je on.

Ali Ukrajina je rekla da ruske trupe nisu uspjele probiti ukrajinske linije na sjeveru kod Kremine i na jugu kod Vuhledara, gdje su pretrpjele velike gubitke napadajući preko otvorenog terena.

Gromov je rekao da su ukrajinske snage u posljednjem danu odbile 90 ruskih napada na sjeveroistoku i istoku.

U izvještaju su također korištene informacije AP-a, Reutersa i AFP-a
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG