Linkovi

Biden i istočni NATO saveznici osudili ruski rat i potvrdili "nepokolebljivu podršku Ukrajini"


Predsjednik Joe Biden tokom sastanka s liderima Bukureštanske devetke, grupe od devet zemalja koje čine istočni bok NATO-a, 22. februar, Varšava
Predsjednik Joe Biden tokom sastanka s liderima Bukureštanske devetke, grupe od devet zemalja koje čine istočni bok NATO-a, 22. februar, Varšava

Predsjednik Joe Biden sastao se u srijedu sa liderima zemalja na istočnom krilu NATO-a da bi potvrdio podršku SAD njihovoj bezbjednosti, nakon što je Moskva suspendovala učešće u sporazumu o nuklearnom naoružanju, što je američki lider nazvao "velikom greškom".

Iz Bijele kuće je poslije sastanka Bukureštanske devetorke (B9) - zemalja na istočnom krilu NATO-a - saopšteno da su lideri, uoči godišnjice ruske invazije, potvrdili nepokolebljivu podršku Ukrajini i "naglasili zajedničku riješenost da budu uz Ukrajince koliko god je potrebno".

"Razgovarali su o jačanju odbrane na istočnom krilu NATO-u, a predsjednik Biden je potvrdio čvrstu posvećenost SAD članu 5 NATO ugovora", navodi se u saopštenju posle sastanka kojem je prisustvovao i generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg.

Sve članice Bukureštanske devetorke osudile su ruski rat u Ukrajini, naveo je poslije sastanka savjetnik poljskog predsjednika Andžeja Dude.

"Svi saveznici saglasili su se da će podržati jedni druge u slučaju prijetnje. Sljedeća tačka deklaracije bila je osuda brutalnog, krvavog rata protiv Ukrajine koji vodi Rusija. Sve članice Bukureštanske devetorke potpisale su te riječi", naveo je Marcin Pšidač.

Biden je u Varšavu stigao kasno u ponedjeljak poslije nenajavljene posjete Kijevu uoči godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. U svijetlu najvećih napetosti između Rusije i Zapada od Hladnog rata prije više od tri decenije, Biden se u utorak obratio hiljadama u centru Varšave i poručio da se mora pružiti otpor "autokratama" kao što je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Uoči Bidenovog obraćanja, Putin je održao svoj govor u kojem je oštro kritikovao zapadne sile koje je okrivio za rat u Ukrajini. Biden je naglasio da Zapad nikada nije planirao napad na Rusiju i da je invazija bila Putinova odluka.

Putin je također odlučio da napusti sporazum o kontroli naoružanja Novi START - dogovor iz 2020. godine kojim se ograničava broj ruskih i američkih strateških nuklearnih bojevih glava - i upozorio da bi Moskva mogla da nastavi nuklearne probe.

"To je velika greška", rekao je Biden o Putinovoj odluci uoči sastanka sa istočnoevropskim saveznicima. Ruski zvaničnici u srijedu su saopštili da će Moskva poštovati ograničenje broja nuklearnih projektila predviđeno sporazumom, uprkos tome što je suspendovala učešće u START-u.

Većina su među najsnažnijim pristalicama slanja vojne pomoći Ukrajini, i zvaničnici zemalja u toj grupi zatražili su dodatne resurse kao što su sistemi za protivvazdušnu odbranu.

Biden je na početku sastanka potvrdio američku posvećenost njihovoj bezbjednosti.

"Kao istočno krilo NATO-a, vi ste na prvim linijama naše kolektivne odbrane. Znate bolje od bilo koga šta je ulog u ovom konfliktu. Ne samo za Ukrajinu, već sa slobodu demokratija širom Evrope i svijeta", poručio je američki predsjednik.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda naveo je da želi veće američko prisustvo u Evropi, na istočnom krilu NATO-a, i da se Ukrajini pošalje više oružja.

"Ukrajini bi trebalo dati svo oružje koje joj je potrebno da porazi agresora. Trebalo bi da nastavimo da jačamo naše odbrane. Istočno krilo NATO-a mora da ostane u fokusu. Ne bi trebalo da bude slabih tačaka", tvitovao je Nauseda uoči sastanka.

Međutim, nisu svi u Bukureštanskoj devetorci spremni da pruže toliku podršku Ukrajini. Mađarska se protivila nekim evropskim sankcijama Rusiji i, uz Tursku, još nije ratifikovala protokol o pristupanju Švedske i Finske NATO-u.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je naveo da će i dalje održavati odnose sa Moskvom, nije prisustvovao sastanku već je poslao predsednicu Katalinu Novak.

"Nakon što sam juče čuo govore predsjednika SAD i Rusije, mislim da bi čovječanstvu učinili mnogo veću uslugu kada bi razgovarali jedan s drugim", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u Budimpešti.

Bugarski predsjednik Rumen Radev takođe zaoštrava antiratni stav i protivi se naporima Zapada da Ukrajinu ojača oružjem.

Predsjednik Rumunije Klaus Johanis je na sastanku u srijedu rekao da bi Zapad trebalo da bude ujedinjen u davanju podrške Ukrajini.

"Moramo da budemo čvrsti u riješenosti da podržimo Ukrajinu, koliko god je potrebno da pobijedi u ovom ratu", naglasio je Johanis.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG