Linkovi

Kirby: Sankcije Wagner grupi onemogućiće finansiranje i snabdijevanje oružjem


White House Press Secretary Karine Jean-Pierre holds a press briefing at the White House
White House Press Secretary Karine Jean-Pierre holds a press briefing at the White House

Koliko je značajno određenje ruske plaćenićke grupe Wagner transnacionalnom kriminalnom organizacijom, i koliko će efikasan biti ovaj potez američke vlade  - upitala je dopisnica Glasa Amerike iz Bijele Kuće  Patsy Widakuswara savjetnika Predsjednika u Vijeću za Nacionalnu sigurnost, Johna Kirbyja.

“To će nam dati mnogo veću fleksibilnost. Naravno sankcije koje smo već nametnuli Rusiji su istinski duboke, i jake. Te sankcije su već imale efekta na privatne vojne ugovarače poput Wagnera; medjutim ovo što smo danas objavili se odnosi direktno na Wagner grupu.

Sljedeće nedjelje ćemo objaviti detaljnije šta bi to sve moglo značiti , ali je činjenica da ovo zakonsko određenje blokira i spriječava transfer novca Wagner grupi. Ovo dodatno može voditi dodatnim restriktivnim mjerama od strane drugih zemalja.

Ovo je takodjer dodatni način da se zamrzavaju bilo kakve financijske donacije i slično. Važno je napomenuti da će ove mjere, pogotovo transfer novca, stupiti na snagu odmah. Mi pozivamo druge zemlje da se pridruže, da nam pomognu da se ova grupa spriječi u nastavku činjenja zločina u svijetu - dakle, ne radi se samo o Ukrajini, već o svakom mjestu na svijetu gdje Wagner izvodi svoje akcije."

Na pitanje zašto se američka vlada odlučila na odredbu "Transnacionalna kriminalna organizacija", a ne "teroristička organizacija", Kirby kaže:

“Smatrali smo da je ovo odgovarajuća mjera u ovom trenutku. Ovo će, ponavljam imati trenutačni efekat, a potom će biti moguće eventualno određenje "strana teroristička organizacija". Nastavit ćemo s dodatnim pritiskom da ih se onemogući."

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby kaže da deklasificirane satelitske slike prikazane tijekom brifinga za medije u Bijeloj kući podupiru tvrdnje SAD-a da je Sjeverna Koreja isporučila oružje Rusiji za korištenje u njenom tekućem ratu u Ukrajini, u petak, 20. januara 2023., u Washingtonu. (AP Photo/Evan Vucci)
Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby kaže da deklasificirane satelitske slike prikazane tijekom brifinga za medije u Bijeloj kući podupiru tvrdnje SAD-a da je Sjeverna Koreja isporučila oružje Rusiji za korištenje u njenom tekućem ratu u Ukrajini, u petak, 20. januara 2023., u Washingtonu. (AP Photo/Evan Vucci)

Ovom mjerom je već skrenuta pažnja na trgovinu oružjem koju Wagner ima sa Sjevernom Korejom. To je podijeljeno sa Vijećem sigurnosti. John Kirby objašnjava:

“Smatrali smo da je od hitne važnosti da se odmah obustavi protok oružja od Sjeverne Koreje u Rusiju. Vladi u Pjong Jangu je poručeno da trenutačno prestane s tim, jer se direktno krše postojeće rezolucije UN-a.

Nije suvišno spomenuti da Sjeverna Koreja već neko vrijeme bezočno laže o isporukama oružja Rusiji. Oni tvrde da nemaju apsolutno ništa s tim. Zato nam je bilo važno da u okviru objave ove mjere predočimo i dokaze da Pjongjang podržava Rusiju isporukama oružja i municije."

Po tvrdnjama nekih studijskih organizacija, procenat poginulih iz Wagner grupe na ratištima u Ukrajini je izuzetno visok, po nekima gotovo 80 posto. Kirby kaže da Washington to može djelimično potvrditi , i dodaje:

“Mi možemo potvrditi da wagnerovci predstavljaju veliki dio ruskih borbenih jedinica, barem kada je Donbas u pitanju. Većina tih boraca, njih negdje oko 50 hiljada ukupno, su zatvorenici. Oni idu po zatvorima i doslovno izvlače robijaše , i stavljaju ih na prve linije fronta. Vjerujemo da je zbog toga stepen poginulih iz Wagnera tako visok. Od ukupnih poginulih grupe Wagner, mi vjerujemo da su 90 posto robijaši. Oni se bacaju u bitke bez ikakvog prethodnog treninga, bez organizacijskih sposobnosti, bukvalno ih bacaju u mašinu za mljevenje mesa.Zato je taj broj tako visok. “

Na pitanje da li Sjedinjene Države smatraju da bi Putinu moglo biti suđeno posebno za prisiljavanje zatvorenika da se bore , Kirby kaže:

Mi smatramo da Rusija mora biti odgovorna i podnijeti račun za sve zločine koji su počinjeni. Mi pomažemo međunarodnoj zajednici da se što preciznije dokumentira sve što se dogadja unutar Ukrajine…Morat će se pružiti svaka moguća podrška istrazi navoda o zločinima. Ostavljamo stručnjacima međunarodnog prava da se utvrdi bez sumnje da pripadnici grupe Wagner, ali i drugi ruski vojnici vrše zločine. To međutim svi već možemo vidjeti, ali to bez obzira na očiglednost situacije, mora biti kako treba dokumentirano, kako bi i kaznene mjere mogle biti odgovarajuće."

Postoji li , kako se navodi, napetost izmedju vođe , tj. osnivača grupe Wagner, i Kremlja?

“Vjerujemo da te tenzije postoje jer Prigozhin želi sebi pripisati za sve što se dogadja u Donbasu… Osim toga poznato je da je kritičar ruskih vojnih generala, kao i načina na koji oni žele voditi rat u Ukrajini. On takodjer želi biti bliže Putinu, želi biti mnogo relevatnijim u ovom ratu, ali istodobno se želi i obogatiti. Tu se odvijaju i odredjene ekonomske igre. … Putin bi trebao za sebe iskoristiti ovu situaciju, tj. okončati rat sada, jer on može već danas zaustaviti Wagner grupu“.

XS
SM
MD
LG