Linkovi

Državljanin BiH navodno regrutovao borce sa Zapadnog Balkana za rat u Ukrajini


Centar Wagner grupe u Rusiji
Centar Wagner grupe u Rusiji

Nezavisni ruski portal Meduza u decembru 2020. objavio je svjedočenje jednog od pripadnika grupe Wagner da je među borcima u istočnoj Ukrajini bilo državljana Srbije, koji su odgovarali izvjesnom Davoru Savičiću, državljaninu Bosne i Hercegovine.

"Davor je uspio da im usadi ideju da 'vi ste ovde, u Rusiji, na moj račun. I bez mog pokrića bićete vraćeni u Srbiju'. Dakle, 50 [hiljada] rubalja od svake plate – meni (oko 600 evra)", ovako je Gabidulin opisao šta se 2015. godine dešavalo na istoku Ukrajine.

Pojedini mediji u Srbiji pisali su o Savičiću, navodeći da je rodom iz Bosne i Hercegovine gdje je učestvovao u ratu kao pripadnik paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda, koju je predvodio Željko Ražnatović Arkan, optuženom 1999. pred Međunarodnim sudom u Hagu za ratne zločine.

Mediji su o Savičiću pisali i da je bio dio Jedinice za specijalne operacije Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem je čelu bio Milorad Ulemek Legija, osuđen 2007. za organizovanje ubistva premijera Zorana Đinđića.

Wagner je plaćenička vojska koju je 2014. osnovao ruski državljanin Jevgenij Prigožin (Yevgeny Prigozhin), blizak Kremlju.

Te godine Rusija je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim. Wagner se suočava sa mogućim optužbama za ratne zločine u Ukrajini, Siriji i pojedinim afričkim zemljama.

Jedinica se nalazi pod sankcijama Evropske unije (EU) od decembra 2021. zbog kršenja ljudskih prava u oružanim sukobima širom svijeta.

Na crnoj listi SAD Wagner se nalazi od juna 2017. zbog umiješanosti u sukobe u istočnoj Ukrajini.

Agencija Reuters je 4. novembra izvijestila da je Vagner grupa u Sankt Peterburgu u Rusiji otvorila vojno tehnološki centar.

Kako su predstavnici centra saopštili na otvaranju, cilj je da se privuku start-upovi i kompanije koje se bave industrijskom tehnologijom "sa novim idejama koje su spremne da primijene u sferi nacionalne odbrane".

Na otvaranju su, kako je izvestio Reuters, bili prisutni vojni veterani i IT stručnjaci, dok je ispred centra bio parkiran kamion sa istaknutim slovom "Z" što je jedan od simbola ruske invazije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG