Linkovi

SAD: Grupa Wagner biće proglašena trans-nacionalnom kriminalnom organizacijom


Koordinator u Vijeću za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući, John Kirby, je u Washingtonu najavio službeno proglašenje ruske plaćenićke grupe Wagner, “značajnom transnacionalnom kriminalnom organizacijom".

Ovim određenjem će Wagner grupa praktički dobiti isti status, po američkom zakonu, kao što ga imaju međunarodni karteli, ili grupe koje obavljaju trgovinu ljudima.

Kirby je izmedju ostaloga rekao da Bijela Kuća barata podacima da trenutno Wagner ima oko 50 hiljada svojih boraca unutar Ukrajine, medju kojima 40 hiljada osuđenih zatvorenika.

"Danas objavljujemo dodatne akcije koje će pomoći Ukrajini da se brani od Rusije, i stoga Wagner proglašavamo kriminalnom organizacijom", kazao je Kirby, koji je dodao kako Sjedinjene Države imaju informacije prema kojima se ruski predsjednik sve više oslanja na Wagnerovce, koji u Ukrajini čini zločine i teška kršenja ljudskih prava.

Kirby je takodjer rekao da proglašenje trans-nacionalnom kriminalnom organizacijom znači otvaranje dodatnih puteva da se nastavi striktno sankcioniranje Wagnera, prvenstveno da im onemogući kupovina oružja, od zemalja kakva je Sjeverna Koreja, kao i da se američkim saveznicima omogući da čine isto – jer se proširuje mreža zemalja o institucija koje će ovim sankcijama obustaviti poslovanje sa Wagnerovcima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG