Linkovi

Koliko su vakcine efikasne: na hospitalizacijama manje vakcinisanih, vakcine dobro štite od ozbiljnih simptoma COVID-19


Pfizer vakcina
Pfizer vakcina

Mnogo toga je utjecalo na to da dođe do povećanja slučajeva COVID-19 i kod nas i u svijetu, kako među nevakcinisanom, tako u u vakcinisanoj populaciji.

Od prodora omikron varijante, preko činjenice da su bili praznici i da su se ljudi opustili do toga da još nije postignut cilj da se 70% svjetske populacije vakciniše.

Pa ipak, svjedočimo tome da vakcine u dobroj mjeri rade ono za što su predviđene – mada od same infekcije i pojave simptoma štite slabije nego dok su cirkulisali prethodni sojevi, i dalje vidimo da vakcine štite od ozbiljnog oblika bolesti i hospitalizacije.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u Federaciji BiH na bolničkom liječenju trenutno je 505 osoba zbog COVID-19 bolesti, od kojih je 40 (7,9%) na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji. Prema dostavljenim podacima, od 401 hospitalizirane osobe s podatkom o vakcinalnom statusu, njih 318 (79,3%) je nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano, a 83 (20,7%) potpuno vakcinisanih.

Prema Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, procenat vakcinisanih hospitaliziranih pacijenata nije veći od 20% i uglavnom se radi o osobama koje su ili starije životne dobi ili imaju hronične bolesti.

Ovakva situacija je i u drugim dijelovima svijeta, a u zemljama s višim procentom potpuno vakcinisanih, razlika je još očitija. Prema Our World in Data, koji se oslanja na podatke CDC-a drugih državnih instituta, većina smrtnih slučajeva je među nevakcinisanima.

Prema podacima iz Slovenije, od 1. marta 2021. do 2. januara 2022. procenat hospitalizacija vakcinisanih je iznosio 13.6%.

U Danskoj, zemlji u kojoj je 80.4% vakcinisano, došlo je do eksplozije slučajeva COVID-19 na preko 20 000 slučajeva dnevno, no broj smrtnih slučajeva na dnevnom nivou varira između 10 i 25. Po broju smrti na milion stanovnika, Danska je na 113. mjestu, dok je Bosna i Hercegovina na 3. mjestu.

Studije neutralizirajućih antitijela pokazale su 20 do 40 puta smanjenje razine neutralizirajućih antitijela s dvije doze Pfizer-BioNTech vakcine za varijantu omikron u poređenju s prethodnim varijantama.

Ovo jeste znatno smanjenje, ali isto je pokazano kako treće doze znatno povećavaju zaštitu.

Prema procjenama Instituta za metriku i evaulaciju u zdravstvu pri Univerzitetu Washington, zaštita od infekcije s dvije doze postojećih vakcina protiv COVID-19 varira od 30 do 48%, mada neke procjene kažu i manje (svega oko 25%) dok zaštita od teškog oblika COVID-19 varira od oko 53 do 73%. Ovo znači da i vakcinisani mogu imati ozbiljniji oblik bolesti i biti hospitalizirani, ali je rizik za to znatno manji.

Ovo je veoma bitno znati u situaciji u kojoj Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se preko polovine stanovnika Evrope zaraziti s COVID-19 do marta 2022.

Vakcine nisu savršene, ne štite 100% od infekcije niti štite doživotno, ali daju mnogo bolje izgleda za preživljavanje, za dobijanje samo blagih simptoma i smanjuju opterećenje na zdravstvene sisteme.

Nažalost, zbog niže procijepljenosti, zdravstvenim sistemima u regionu prijeti prepterećenost i zagušenje, manjak kadra, što se odražava na primarnu zdravstvenu zaštitu, primjerice pomoć hroničnim bolesnicima, ali i redovnu imunizaciju djece.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG