Linkovi

Direktor Pfizera nije siguran da će biti potrebna četvrta doza vakcine


Izvršni direktor kompanje Pfizer Albert Bourla rekao je u ponedjeljak da nije siguran da će biti potrebna četvrta doza vakcine protiv Covida i najavio da će vakcina protiv veoma zarazne omicron varijante biti spremna u martu.

Međutim, izvršni direktor kompanije Moderna Stephane Bancel rekao je prošle nedjelje da bi na jesen mogla da bude potrebna dodatna doza s ozbirom na to da će djelotvornost "boostera" vjerovatno oslabiti narednih nekoliko mjeseci.

Ogroman rast novorazaraženih izazvan širenjem omicrona primorao je pojedine zemlje da razmotre davanje još jedne "booster" doze vakcine, ali ima naznaka da bi ponovna vakcinacija mogla bila teško prihvatljiva dok građani ulaze u treću godine pandemije, ocjenjuje agencija Reuters.

"Ne znam da li će četvrti 'booster' biti potreban, to se mora istražiti", rekao je Bourla za kablovsku mrežu CNBC.

Također je dodao da se radi na novoj verziji vakcine protiv Covida koja bi bila efikasna protiv omicrona i drugih varijanti.

Američka farmaceutska kompanija prethodno je objavila da je sklopila tri ugovora za proširenu upotrebu RNK tehnologije, na kojoj je zasnovana njena vakcina, uključujući i dogovor sa kompanijom za genetsko istraživanje "Beam Therapeutics", vrijedan do milijardu 350 miliona dolara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG