Linkovi

Papa podržao vakcinaciju, upozorio na ideološke dezinformacije


Papa Franjo sa diplomatskim korom u Vatikanu (Foto: Vatican press office)
Papa Franjo sa diplomatskim korom u Vatikanu (Foto: Vatican press office)

Papa Franjo u ponedjeljak je osudio "neosnovane" ideološke dezinformacije o vakcinama protiv Covida 19, podržao nacionalne kampanje imunizacije i zdravstvenu njegu nazvao moralnom obavezom.

Papa je pred diplomatskim korom, akreditovanim u Vatikanu, održao godišnji govor ponekad poznat kao obraćanje o "stanju svijeta" zato što obuhvata širu globalnu situaciju.

"Shvatili smo da se u mjestima gdje je sprovedena djelotvorna kampanja vakcinacije, smanjila opasnost od teških posledica bolesti. Zbog toga je važno da se nastave napori da se stanovništvo vakciniše što je više moguće", poručio je poglavar Rimokatoličke crkve u obraćanju diplomatama iz gotovo 200 država.

Franjo, koji je oko petinu svog govora na šest stranica posvetio pandemiji, upozorio je protiv ideoloških izjava o vakcinaciji.

"Nažalost, sve više smo svjesni da živimo u svijetu u kojem postoje snažne ideološke podele. Ljudi često dopuštaju da na njih utiče trenutna ideologija, koju često osnažuju neosnovane informacije ili loše potkrijepljene činjenice. Vakcine nisu magičan način za ozdravljenje ali, uz ostale tretmane koje je potrebno razviti, predstavljaju najrazumnije rješenje za sprječavanje bolesti", rekao je papa u obraćanju diplomatama.

Porukom da je "zdravstvena njega moralna obaveza", u kontekstu govora u kojem je podržao vakcinaciju, papa je po svemu sudeći odgovorio na stav katolika i drugih hrišćana, naročito u Sjedinjenim Državama, koji kažu da zbog vjerskih ubijeđenja imaju pravo da se protive vakcinama, ocjenjuje agencija Reuters.

Franjo, koji je u potpunosti imunizovan, pozvao je na globalnu političku riješenost "da se radi na dobrobiti stanovništva kroz mere prevencije i imunizacije".

Ponovo je apelovao na ravnopravnu raspodjelu vakcina siromašnim zemljama, naglašavajući da bi "monopolistička pravila" o patentima trebalo ostaviti po strani zarad većeg dobra.

Papa je takođe ponovo branio migrante i naglasio da bi svaka država trebala da primi što je veći broj i da bi trebalo podijeliti odgovornost za njihovu integraciju.

Komentarišući klimatske promjene, ocijenio je da su rezultati prošlogodišnjeg COP26 samita u Glasgowu "bili prilično slabi u svjetlu ozbiljnosti problema" i izrazio nadu da bi na narednom sastanku, u Egiptu u novembru, mogla biti konsolidovana akcija na rješavanju problema globalnog zagrijavanja.

Papa se založio i za dijalog u konfliktnim zonama ili za rješavanje kriza, kao što su Liban, Ukranija i Mjanmar, i pozvao da se zabrani posjedovanje nuklearnog oružja.

Vatikan, najmanja država u svijetu, ima diplomatske odnose sa 183 zemlje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG