Linkovi

Omikron manje opasan od Delte?


FILE - A doctor loads a dose of Pfizer COVID-19 vaccine into a syringe, Dec. 2, 2021, at a mobile vaccination clinic in Worcester, Mass. The Pfizer-BioNTech vaccine is the sole option for children in the U.S.
FILE - A doctor loads a dose of Pfizer COVID-19 vaccine into a syringe, Dec. 2, 2021, at a mobile vaccination clinic in Worcester, Mass. The Pfizer-BioNTech vaccine is the sole option for children in the U.S.

Postoje određene indikacije da je varijanta omikron manje opasna nego delta. U naučnoj zajednici još traju rasprave oko ozbiljnosti infekcija izazvanih omikronom, ali sve više dokaza ide u prilog tome da on izaziva manje opasnu varijantu bolesti. Jednim dijelom za to su zaslužne i vakcine, koje znatno smanjuju rizik od ozbiljne kliničke slike i hospitalizacije te priključivanja na respirator, a djelomično ulogu igraju i osobine nove varijante.

Sve više dokaza iz studija na životinjama sugeriše da se varijanta koronavirusa SARS-CoV-2 omikron ne umnožava baš tako lako u plućnom tkivu. Ovo nudi primamljivo objašnjenje za rane naznake da uzrokuje manje ozbiljan tok bolesti od delta varijante: omikron možda neće inficirati stanice duboko u plućima onako lako kao staniceu gornjim disajnim putevima.

Eksperimenti na plućnim stanicama i plućnim organoidima sugerišu da bi to moglo biti zbog proteina zvanog TMPRSS2, koji strši s površina mnogih stanica u plućima. Omikron se bori da inficira stanice putem TMPRSS2.

Naučnici naglašavaju da omikron još uvijek prijeti preopterećenjem zdravstvenih sistema zbog svoje hipertransmisivosti. U biti, to znači da što je više osoba zaraženo, to je mogućnost da neko, a naročito nevakcinisani, mora potražiti ljekarsku pomoć i vjerovatno biti hospitaliziran.

Kako znamo sve ovo? Michael Diamond, virolog s Univerziteta Washington u St. Louisu, savezna država Missouri, i njegovi kolege zarazili su laboratorijske hrčke i miševe omikronom i drugim varijantama kako bi pratili napredovanje bolesti.

Razlike su bile zapanjujuće: nakon nekoliko dana koncentracija virusa u plućima životinja zaraženih omikronom bila je najmanje deset puta niža od one u glodara zaraženih drugim varijantam. Njihov rad je još u preprintu, što znači da nije recenziran, ali još nekoliko timova je došlo do sličnih zaključaka u preprintradovima.

Šta ovo znači, pojednostavljeno za ljude koje nisu iz biomedicinske struke? Znači da ova nova varijanta preferira gornje dišne puteve, teže inficira pluća, pa je rizik od teških upala i zatajenja pluća izgleda manji.

No, još uvijek treba biti oprezan s novim rezultatima, i odlučiti se za vakcinaciju, a ne se nadati da će COVID-19 imati blažu kliničku sliku.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG