Linkovi

Izrael odobrava četvrtu dozu vakcine za osobe sa slabijim imunim sistemom


Izrael će nastaviti sa odobravanjem dodatnih doza vakcina protiv Covida 19 za građane sa oslabljenim imunim sistemom, najavio je generalni direktor Ministarstva zdravlja Nahman Eš, ali se konačna odluka o tome još iščekuje.

Za sada još nije poznato da li će dodatna doza biti odobrena za širu ili možda čak i masovnu upotrebu.

U svjetlu nepoznanica u trenutnoj situaciji ponašamo se oprezno i odgovorno“, rekao je u obraćanju medijima u četvrtak.

Eš je ukazao da će dodatna, četvrta doza vakcine, za sada biti ponuđena osobama sa ugroženim imutitetom i da će biti nastavljena ispitivanja u vezi sa odobravanjem četvrte doze široj populaciji.

Usljed zabrinutosti zbog širenja omicrona, panel stručnjaka izraelskog Ministarstva zdravlja prošle sedmice preporučio je davanje četvrte doze vakcine Pfizer-BioNTech medicinskim radnicima i građanima starijim od 60 godina ili onih sa slabijim imunim sistemom.

Jedna izraelska bolnica organizovala je imunizaciju zdravstvenih radnika četvrtom dozom vakcine u, kako je označila, istraživanju kojim nastoji da utvrdi da li će nova dodatna doza biti od pomoći u borbi protiv omicron soja koronavirusa. Rezultati istraživanja očekuju se za dvije sedmice.

Izrael je prva od država koja je uvela vakcinaciju tokom pandemije Covida 19, kao i davanje dodatnih doza pošto je primećeno da imunitet na virus vremenom slabi, podsjeća agencija Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG