Linkovi

Hoyt Yee o ruskom interesu u BiH


Hoyt Brian Yee
Hoyt Brian Yee

Rusija ima snažan interes i jača pokušaje utjecaja na politiku u zemljama Balkana, kazao je zvaničnik State Departmenta Hoyt Brian Yee.

U osvrtu na Bosnu i Hercegovinu (BiH) u obraćanju pred Podkomitetom za vanjske poslove, Yee je kazao da Rusija ohrabruje političare iz Republike Srpske (RS) na odvajanje tog entiteta iz BiH.

Kazao je da svoj utjecaj jačaju finansijskim i političkim sredstvima preko Vlade RS, podsjećajući da odvajanje RS-a od BiH kršenje Daytonskog sporazuma.

Ukoliko se političari iz RS-a odluče na takav put, Yee navodi da bi to značilo i vraćanje unazad nastojanja da se BiH pridruži Evropskoj uniji (EU) i Sjeveroatlanskom savezu (NATO).

Čini se predsjednik Vladimir Putin, kako je rekao Yee, nastoji kod država Balkana stvoriti zavisnost od Rusije sa ciljem da odvraćanja od Zapada, EU i NATO-a.

Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, kazao je da američki cilj na Balkanu uključuje promovisanje mira i stabilnosti, jačanje vladavine prave i borbu protiv kriminala i korupcije, kao i povećanje transparetnosti vlada. Navodi da su to neki od načina odvraćanja ruskog utjecaja na Balkanu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG