Linkovi

BiH

Nakon Inzkovog izvještaja, ruska misija u UN brani političare RS


Valentin Inzko predstavlja izvještaj Vijeću sigurnosti UN, 7. novembar 2017.
Valentin Inzko predstavlja izvještaj Vijeću sigurnosti UN, 7. novembar 2017.

Ruska misija u Ujednjenim nacija (UN) oštro je kritikovala posljednji izvještaj Valentina Inzka o Bosni i Hercegovini (BiH), kojeg je jučer predstavio izvještaj Vijeću sigurnosti UN.

Zamjenik predstavnik Rusije u UN vjeruje da je riječ o najneobjektivnijem izvještaju u posljednjih osam godina, prenosi Slobodna Evropa, pozivajući se na agenciju TASS.

„Sadašnji dokument manje govori o realizaciji mirovnog sporazuma, a više predstavlja skup napada na Republiku Srpsku (RS), izabranih tendenciozno, pristrasno što su, nažalost, već u sali prihvatile neke delegacije", rekao je na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN, Vladimir Safronkov, zamjenik predstavnika Rusije u UN.

Inzko, visoki predstavnik u BiH, osvrnuo se u izvještaju na političare iz RS, koji, kako je rekao, „dovode u pitanje budućnost zemlje i osporavaju autoritet državnih institucija, uključujući i odluke najviših sudova”.

„Predsjednik RS je pozvao sudije iz reda srpskog naroda da se povuku iz državnih pravosudnih institucija i jasno je rekao da entitetske institucije neće provoditi odluke Suda BiH koje se odnose na pravo države da bude vlasnik nekretnina na teritoriji RS”, kazao je Inzko.

U govoru Inzko je zaključio da je riječ „o dijelu kampanje kojom se tvrdi da suverenitet BiH proizlazi samo iz njenih entiteta i da se ne radi o pravoj državi”.

„U praksi to podrazumijeva osporavanje nadležnosti države da rješava skoro svako pitanje, što je dovelo do paralize u provedbi nekoliko konkretnih reformi potrebnih da bi BiH mogla napredovati na putu ka evroatlantskim integracijama”, rekao je Inzko.

Vladimir Safronkov, zamjenik ruskog predstavnika u UN
Vladimir Safronkov, zamjenik ruskog predstavnika u UN

Vladimira Safronkov kaže i da je zabrinut što Inzko naginje „neprikrivenoj srbofobiji”. Smetaju mu i njegove aktivnosti koje je, kako prenosi agencija TASS, sveo na razjašnjavanje odnosa sa Banjalukom i lobiranje za euroatlantske integracije BiH.

Slobodna Evropa javlja da je slična izjava podijeljenja i na Twitteru.

Inzko je u pisanom izvještaju naveo i efekte sankcija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prema Miloradu Dodiku, predsjedniku RS.

Sankcije se odnose na blokadu imovine ili interesa za imovinu, a koja se nalazi pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD. Pored toga, zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju Dodika.

Valentin Inzko o američkim sankcijama prema Dodiku
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Dodik je demantovao Inzkove navode da je umanjio pozive na otcjepljenje RS nakon američkih sankcija, javlja Radio-televizija RS.

Inzko se u izvještaju osvrnuo na ključne političare u zemlji, koji, kako kaže, su nastavili zagovarati svoje maksimalističke stavove u pogledu konkretnih izazova s kojima se ova zemlja suočava”.

„Nisu spremni, u većini slučajeva, da pokušaju pronaći kompromise potrebne za usvajanje neophodnih reformi”, rekao je Inzko.

On je ponovio da se suzdržao od korištenja svoje izvršne vlasti, uz obrazloženje da je to u skladu sa Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, odnosno da se umjesto odlučivanja u inostranstvu, daje prednost domaćim političarima.

Na lidere BiH, ali i Srbije ove sedmice se osvrnuo i Hoy Yee, zamjenik državnog sekretara SAD.

Hoyt Yee, zamjenik državnog sekretara SAD
Hoyt Yee, zamjenik državnog sekretara SAD

„Prvo se treba suočiti sa činjenicom da neki evropski lideri uopšte ne žele u Europsku uniju. Drugo, mi, međunarodna zajednica, često ne želimo jasno i glasno identifikovati loše lidere i vrlo jasno identifikovati lidere koji su odgovorni za neuspjeh”, rekao je Yee.

On sramotnim smatra da na sastancima na visokom nivou evropski lideri sa toplom dobrodošlicom primaju balkanske lidere, a što se dešavalo i u Washingtonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG