Linkovi

Rusko upozorenje Makedoniji o negativnim posljedicama ako postane članica NATO


Arhiva - Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, rukuje se sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim
Arhiva - Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, rukuje se sa premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim

Rusija je upozorila Makedoniju na negativne posljedice njenog pristupanja NATO-u, prije svega, po regionalnu bezbjednost i bilateralne odnose te dvije zemlje.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova to upozorenje je uputilo u saopštenju izdatom nakon sastanka zamjenika šefa ruske diplomatije Aleksandera Gruška i makedonskog ambasadora u Moskvi Goce Karajanova.

"Strane dijele stav o situaciji u regionu Balkana. Ruska strana naglašava da bi planovi uključivanja Republike Makedonije u NATO mogli da imaju negativne efekte na regionalnu bezbjednost i bilateralne odnose", navodi se u saopštenju.

Obje strane su potvrdile namjeru da nastave saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

"Oni su istakli značaj obnavljanja aktivnosti rusko-makedonske međuvladine komisije za trgovinsku, ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju", navodi se u saopštenju.

Podsjetimo, Makedonija je nastojala da postane članica NATO još 2008. godine, ali joj je na samitu Alijanse u Bukureštu članstvo izmaklo zbog protivljenja susjedne Grčke.

Iz NATO-a je poručeno Makedoniji da su vrata Alijanse otvorena za tu zemlju, čim bude riješen spor oko imena države sa Grčkom.

Sa druge strane, analitičari podsjećaju da se ruski uticaj u Makedoniji, u sklopu pojačanog uticaja u regionu Zapadnog Balkana, danas ogleda u raznim sferama - od energetike do kulture i religije, o čemu je Glas Amerike pisao.

Rusija je nakon 2008. godine pojačala svoje miješanje u Makedoniji, u sklopu čega je 2015. udvostručila osoblje ruske ambasade u Skoplju.

Prema ocjeni analitičara, Rusija je tada počela da koristi vakuum nastao nakon razočarenja Makedonaca u SAD i EU.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG