Linkovi

DALIDA BURZIĆ: Totalnom reorganizacijom do najboljih optužnica sarajevskog tužilaštva


Dalida Burzić za glavnu tužiteljicu Tužilaštva Kantona Sarajevo imenovana je 2014. godine. Na tu poziciju dolazi sa pozicije sudije Kantonalnog suda u Sarajevu.

Sarajevsko tužilaštvo se uz nekolicinu drugih pravosudnih institucija spominje u pozitivnom kontekstu kada se govori o procesuiranju složenijih koruptivnih predmeta. Rad na koruptivnim i kriminalnim slučajevima u toj pravosudnoj instituciji je postavljen kao priorietet 2015. godine.

U nekoliko optužnica koje je od tada podiglo Tužilaštvo Kantona Sarajevo našli su se državni službenici, bivši i sadašnji političari, uposlenici u pravosuđu, tužioci i sudije. Suđenja su u toku.

Sa Dalidom Burzić, glavnom tužiteljicom Tužilaštva Kantona Sarajevo, razgovorali smo o organizacionim promjenama koje su prethodile istragama o složenim postupcima kriminala i korupcije.

Burzić kaže da je u Tužilaštvu urađena „totalna reorganizacija”, a rekonstrukcija je otpočeta 2015. godine.

Prema njenim riječima, uduplan je broj tužilaca koji rade na predmetima korupcije, privrednog i organizovanog kriminala. Taj potez, objašnjava ona, pratilo je i smanjenje broja predmeta kako bi drugi tužioci mogli na tome raditi. Dodala je i da je uključen veći broj saradnika koji pomažu tužiocima u radu.

Bilo je, kaže Burzić, potrebno i ostvariti saradnju sa policijskim agencijama koje pomažu u tužiocima u radu.

DALIDA BURZIĆ: Naši najbolji predmet su rezultat timskog rada
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

„Morali ste biti i situaciji da donosite odluke o formiranju timova i da na taj način tužioce rasteretite rada na drugim predmetima zato što će raditi neke druge važne predmete”, kaže Burzić u razgovoru za Glas Amerike.

U razgovoru naglašava i potrebu da tužioci budu motivisani, a trenutno su pozitivne odluke suda glavni motiv.

„Nažalost, Tužilaštvo u Sarajevu još uvijek ne može da ima motivisane tužioce obzirom da presude po predmetima koje mi radimo zadnje tri godine su prava rijetkost”, kaže Burzić.

Govoreći o kompleksnim predmetima sa mnoštvom dokaza, Burzić kaže da je u to uključeno po nekoliko tužilaca kojima pomažu stručni saradnici i drugi.

„Mi smo tu praksu uveli i mislim da se tu bolje osjeća psihički kolega na tako zahtjevnom suđenju kada nije sam. Obično se dešavalo da tako bude tužilac sa jedne strane sam, a druge strane po šest-sedam vrsnih advokata i to psihološki nije dobro”, objašnjava glavna tužiteljica razloge za formiranje timova.

Burzić kaže i da su unutar Tužilaštva bili svjesni da će nailaziti na razne poteškoće kada krenu u procesuiranje složenih predmeta.

DALIDA BURZIĆ: Razne politike pokušavaju tumačiti naše predmete
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

„Mi jesmo na udaru. Ja sam prije godinu dana rekla da se politika počela baviti sa nama. Politike razne pokušavaju da tumače naše predmete, za koga mi radimo. Tužilaštvo sarajevsko ni za koga ne radi, nego radi za građane Kantona Sarajevo”, kaže Burzić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG