Linkovi

Imovina optuženih najvećim dijelom blokirana u Sarajevu


Hotel Emiran je jedna od više blokiranih nekretnina u Sarajevu
Hotel Emiran je jedna od više blokiranih nekretnina u Sarajevu

Oko 25 miliona konvertibilnih maraka (KM) vrijedi imovina koju su sudovi u kriminalnim i koruptivnim predmetima privremeno blokirali u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) u protekloj godini i po.

U septembru 2014. godine luksuzni hotel u sarajevskom naselju Nedžarići je otvoren vatrometom uz prisustvo zvanica među kojima je bio i načelnik Općine Novi Grad. Šestospratni hotel Emiran sagrađen na teritoriji novogradske općine je ponudio i sobe za studente po cijeni od 30 i 40 eura za noć. U ime investitora Emira Šarića je rečeno da je on, osim želje za zaradom, imao i želju da nešto uradi za Sarajevo i Bosnu Hercegovinu (BiH).

Dvije i po godine kasnije, hotelom rukovodi Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom. Prethodno je Šarića, kao zastupnika firme Special Security Vehicle Trading iz Dubaija, sarajevsko tužilaštvo optužilo za utaju poreza i pranje novca. Kantonalni sud u Sarajevu je početkom ove godine prihvatio tužilački prijedlog i zamrznuo hotel Emiran na godinu dana. U Agenciji navode da zarada od upravljanja hotelom ide na poseban račun.

Nedavno je Šarić negirao krivicu za počinjenje krivičnih djela opisanih u optužnici.

Bankovni računi u blokadi

Uz hotel Emiran, u posljednjih godinu dana u Sarajevu su privremeno blokirani stanovi, poslovni prostori, automobili...

Prema podacima Tužilaštva Kantona Sarajevu, u prošloj godini u devet predmeta kriminala i korupcije je izrečena blokada imovine. Navode da je samo na bankovnim računima blokirano oko dva miliona KM, kao i da je zabranjeno raspolaganje dionicama, vrijednosnim papirima, kao i udjelima u fondovima.

Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH aktivno je počela sa radom prošle godine. Prema podacima Agencije, na osnovu odluka sudova u FBiH vrijednost, uglavnom, privremene blokirane imovine iznosi oko 25 miliona KM.

Za sada, novi Zakon o oduzimanju imovine pribavljene krivičnim djelom FBiH od deset kantonalnih tužilaštava najviše koriste tužioci iz Sarajeva, odnosno najviše sprovode finansijske istrage.

Nakon što sudije po prijedlogu tužilaca donesu odluku o privremenoj blokadi ili trajnom oduzimanju imovine, o njoj se brine Agencija za oduzimanje imovine.

Očuvanje imovine

Kenan Kapo, direktor Agencije za oduzimanje nezakonite imovine FBiH, kaže da je zadatak Agencije da očuva vrijednost blokirane imovine do izricanja pravosnažnih presuda.

U slučaju da sudovi u konačnici presude da se imovina trajno oduzima, Kapo pojašnjava da će se ona poklanjati, iznajmljivati, prodavati i slično. Trenutno, kaže on, prodaju se dionice trajno oduzete od jednog osuđenika.

„Sredstva koja se dobiju od prodaje će se uplaćivati u budžet Federacije”, navodi on.

Prema njegovim, riječima trenutno je u FBiH oko 30 predmeta koji se odnose na oduzimanje ili blokadu imovine.

„Prednjači Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu. Najviše su podnijeli prijedloga. Po tim prijedlozima, sudovi su i blokirali i jedan dio imovine i oduzeli”, dodao je on.

Eldan Mujanović, stručnjak za oduzimanje imovinske koristi, kaže da je potrebno da tužilaštva, sudovi i druge institucije aktivno budu uključene u sistem oduzimanja imovine pribavljene krivičnim djelom.

„Ja vjerujem da će u narednih godinu-dvije pojaviti značajan dio imovine koja će biti na raspolaganju društvenoj zajednici”, kaže Mujanović.

Legalni tokovi sumnjivog novca

U Sarajevu je blokiran i stambeno-poslovni objekat u vlasništvu političara Eseda Radeljaša, a kojem bi sutra trebalo početi suđenje zajedno sa još četvero optuženih.

Esed Radeljaš (Foto: CIN)
Esed Radeljaš (Foto: CIN)

​Prema optužnici, on je dobio zemljište od općine Novi Grad za oko 50.000 KM i obećao izgradnju objekta. Međutim, to nije urađeno u zakonskom roku i zemljište mu je oduzeto. Radeljaš je zatražio odštetu, a u konačnici mu je nezakonitim putem isplaćeno oko million KM. Taj novac je Radeljaš ubacio u legalne tokove, tvrde tužioci.

Radeljaš je ranije izjavio da se ne osjeća krivim.

Kapo napominje da se oduzimanjem imovine šalje poruka da se kriminal ne isplati. U slučaju pravosnažne oslobođajuće presude, blokirana imovina vraća se na korištenje vlasnicima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG