Linkovi

Lejla Fazlagić-Pašić - druga sutkinja optužena za milionsku prevaru sa nekretninama


Zgrada Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu

Lejla Fazlagić-Pašić je druga sutkinja Općinskog suda u Sarajevu koja je optužena da je član kriminalne grupe. U okviru iste kriminalne grupe, kako se tvrdi u optužnici, već je optužen jedan tužilac i jedna sutkinja.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je danas optužncu protiv nekadašnje Lejle Fazlagić-Pašić zbog sumnje da je od 2009. do 2016. godine bila članica organizirane kriminalne grupe na čelu koje je bio optuženi Alija Delimustafić.

Prema optužnici, u fingiranim sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Fazlagić-Pašić, nekretnine sa umrlih knjižili su na članove grupe i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Više od 10 miliona imovinske koristi

Kao organizirana grupa stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 10 miliona maraka, navodi se u optužnici.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo očekuju da će hrvatski ministar pravosuđa uskoro donijeti odluku o njenom izručenju iz Rijeke, nakon što Ustavni sud Hrvatske odbio njenu apelaciju.

Prema optužnici, sutkinja Fazlagić-Pašić je član organizovane grupe u okviru predmeta Pravda kojim je, pored Alije Delimustafića, nekadašnjeg ministra policije, obuhvaćeno još 37 osoba i kompanija.

Predmetom Pravda je obuhvaćena i Milena Rajić, suspendovana sudija Općinskog suda u Sarajevu, Džemal Karić, suspendovani tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, osam advokata, sudski vještak, notar, sudski kuriri i drugi.

Identično suđenje

Pred Općinskim sudom u Sarajevu vodi se još identičan postupak.

U predmetu naziva Kurir u sklopu kojeg sudi se, također, sutkinji Mileni Rajić, ali i četvero uposlenika Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu, kao i advokatima.

Optuženi su pribavili sebi imovinsku korist u iznosu od oko 200 hiljada maraka, dok pribavljena korist strankama advokata zbog nezakonito uknjiženih nekretnina iznosi više od 7 miliona KM, navod je optužnice.

U tom predmetu je advokat Esad Hrvačić, sklopio sporazum o priznanju krivnje nakon čega je osuđen na godinu zatvora, a oduzeto mu je gotovo 50.000 maraka koje je stekao nezakonito. On je iskoristio zakonsko pravo i zatvorsku kaznu zamijenio novčanom uplatom.

Krivicu je priznala i Branka Husanović, uposlenica Općinskog suda u Sarajevo, te je osuđena na uslovnu kaznu, a isto je uradio i saradnik advokata Hrvačića.

Suđenje u predmetu Kurir na samom je početku, dok u predmetu Pravda tek treba da počne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG