Linkovi

Amir Zukić i drugi: Za nezakonita zapošljavanja korišten termin „projekat”


Općinski sud u Sarajevo danas potvrdio optužnicu
Općinski sud u Sarajevo danas potvrdio optužnicu

U 11 tačaka optužnice Tužilaštvo Kantona Sarajevo je opisalo svoje viđenje zapošljavanja u Elektroprivredu Bosne i Hercegovine (BiH), Opću bolnicu „Abdulah Nakaš” u Sarajevu, Dom zdravlja u Ilijašu, te „sređivanja” ispita na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Općinski sud Sarajevo je potvrdio danas optužnicu protiv Amira Zukića, Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, visokih funkcionera Stranke demokratske akcije (SDA), te Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Seida Fazlagića.

Optuženi Bibić, tvrdi Tužilaštvo, prisvojio je najmanje 40.000 konvertibilnih maraka (KM) i skupocjeni telefon na ime nezakonitog zapošljavanja i „sređivanja” ispita na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. U optužnici je navedeno da su jednom slučaju zaposlenja Bibić i Trako preuzeli 11.000 KM, a koje nije realizovano jer su uhapšeni.

Bibić je glavni tehničar na Klinici za otorinolaringologiju na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, te član nekoliko upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima i ustanovama.

Hapšenje spriječilo primopredaju novca

U jednom slučaju novac nije došao do Zukića. Prema optužnici, Trako je preuzeo 16.000 KM za zapošljavanje u Elektrodistribuciji Zenica, a novac nije mogao predati Bibiću, a on Zukiću, jer je uhapšen.

Zukić je generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH.

Tužilaštvo tvrdi da su organizatori grupe bili Zukić i Bibić.

„Potom se dogovorili da grupi pridruže lica preko kojih bi ostvarili svoju namjeru da pribave novac, a koja lica bi na terenu pronalazila i sklapala dogovore sa licima koja bi za zaposlenje dali novac u iznosima od 16.000 KM do 19.000 KM”, stoji u optužnici.

Optužnica obuhvata period od aprila do kraja augusta prošle godine, kada su počela hapšenja u predmetu „Bosna”. U tom periodu, kako stoji u optužnici, kontakti su ostvarivani porukama i pozivima u kojima su dogovarana zapošljavanja, a koristio se termin „projekat”.

Prema optužnici, grupi su se pridružili Senad i Nedžad Trako, te Karavdić.

U jednom razgovora prilikom dogovaranja za zaposlenje, Karavdić jednoj osobi govori „da samostalno ne poduzima druge radnje mimo njega, da nikom ništa ne govori, da može biti siguran u njega i njegove ljude, da to nije prvi put da on zapošljava nekog za novac i da je do sada mnoge ljude zaposlio, da može zaposliti u Elektroprivredi, Telekomu i u Pošti, da za sve ima cijena, i da se dokumenti predaju direktno u Sarajevo njegovim ljudima“,

„Oni su kao članovi grupe pronalazili osobe koje su spremne da daju novac za zaposlenje u Elektroprivredu BiH, nakon čega je Zukić koristeći svoj utjecaj preko Džananovića realizirao nezakonita zapošljavanja u ovo preduzeće”, kažu u Tužilaštvu.

Prema optužnici, Džananović je znao da se Zukićeve odluke moraju realizovati, jer mu je pomogao oko njegovog imenovanja na poziciju izvršnog direktora u Elektroprivredi BiH.

Džananović je krajem prošle godine smijenjen sa pozicije izvršnog direktora Elektroprivrede BiH.

Sin federalnog zastupnika

Tužilaštvo je u optužnici opisalo i uloge optuženih Asima Sarjalića i Mirsada Kukića, dvojice potpredsjednika SDA. Nakon što u podružnicu Elektrodistribucije Tuzla nije primljen sin jednog funkcionera SDA i zastupnika u Federalnom parlamentu, reagovali su Sarajlić i Kukić na način da su svojim utjecajem posredovali u tom zapošljavanju.

Najviše tačaka optužnice je posvećeno Bibiću, a u jednoj je opisano da je preuzeo više hiljada KM za zaposlenje ženske osobe na poziciju medicinske sestre.

„S.S.K. je zaposlena u Opću bolnicu „Abdulah Nakaš“ Sarajevo, zaključivši ugovor o radu i počela sa radom od 11. augusta 2016. godine, a novac u iznosu od 15.000 00 KM je Bibić zadržao za sebe”, navedeno je u optužnici.

Bibić je uzeo i 5.500 KM od studentice za polaganje ispita Anatomija 2 na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a koja se mučila četiri godine sa tim predmetom. Prema optužnici, Bibić je pozvao profesoricu tog predmeta i zamolio je da pripazi studenticu.

„Da bi 24. juna 2015. godine, nakon dodatnog odgovaranja, M.P. položila ispit, te joj je u indeks upisana ocjena šest”, navodi se u optužnici.

Kada je riječ o Fazlagiću, na teret mu je stavljeno da je Zukiću pomagao nakon učinjenja krivičnog djela.

Nakon potvrđivanja optužnice slijedi izjašnjenje o krivnji optuženih, a zatim i suđenje.

XS
SM
MD
LG