Linkovi

AKCIJA U SARAJEVU: Darovi i novac za namještanje poslova na tenderima


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Današnja akcija Federalne uprave policije (FUP) rezultirala je hapšenjima u Direkciji za puteve Kantona Sarajevo zbog primanja mita za namještanje tendera.

Značajan posao u istrazi uradila je i Obavještajno sigurnosna agencija (BiH), a uhapšene su dvije odgovorne osobe u Direkciji - N.D. (1966. god.) i H.D. (1966. god.).

Identitet zvanično nije saopćen, dok mediji pozivajući se na izvore u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, navode da je riječ o direktoru Nedimu Drndi i njegovom pomoćniku.

Prema istrazi, dvojica osumnjičenih su tražili darove i novac tokom prošle i ove godine od firmi kako bi im obezbjedili poslove kroz namještanje tendera koje provodi Direkcija.

Akciju hapšenja pratili su pretresi dva stambena objekta, četiri službene prostorije i dva privatna sefa.

„Prilikom pretresa, do sada su privremeno oduzeti računari, laptopi, mobilni telefoni i SIM kartice, novac, dokumentacija i drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima”, saopćio je FUP nakon završetka akcija naziva Balkan.

Osumnjičeni će biti predati sarajevskom tužilaštvu, koje je i pokrenulo ovaj slučaj.

Više izvještaja nevladinih organizacija pokazuje da je korupcija rasprostranjena u javnim nabavkama. Procese javnih nabavki prate procesi suprotni zakonskim procesima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG