Linkovi

BiH: Zemlja u kojoj praznici razdvajaju ljude


A Bosnian and Herzegovina national flag is seen on a damaged government building in Sarajevo February 8, 2014. Protesters across Bosnia set fire to government buildings and fought with riot police on Friday as long-simmering anger over lack of jobs and political inertia fuelled a third day of the worst civil unrest in Bosnia since a 1992-95 war. REUTERS/Antonio Bronic
A Bosnian and Herzegovina national flag is seen on a damaged government building in Sarajevo February 8, 2014. Protesters across Bosnia set fire to government buildings and fought with riot police on Friday as long-simmering anger over lack of jobs and political inertia fuelled a third day of the worst civil unrest in Bosnia since a 1992-95 war. REUTERS/Antonio Bronic

Nova Godina, Prvi Maj - praznik rada i 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom, tri su praznika, zajednička u oba BH entiteta. Svi ostali, građane razdvajaju po vjeri, naciji i razumijevanju prošlosti.

09.01.

09. Januar, u entitetu Republika Srpska zove se Dan Republike.

Tog datuma, 1992. godine stranka SDS, koja je u to vrijeme participirala u vlasti Republike Bosne i Hercegovine, organizirala je na Palama, kod Sarajeva Skupštinu srpskog naroda. U to vrijeme paralelnu instituciju, koja, nezadovoljna odlukom da institucije BiH organiziraju referendum o nezavisnosti od Jugoslavije, izglasava deklaraciju o proglašenju "Srpske republike BiH" koja, suprotno, namjerava ostati u Jugoslaviji.

Nekoliko mjeseci nakon ovog akta usljediće masovni ratni zločini nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u dijelovima koje uz pomoć vojnih jedinica, tada još, Jugoslovenske vojske iz Srbije i Crne Gore zauzimaju bosanski Srbi.

U ratu koji je trajao do zime 1995. na svim ratnim stranama ubijeno je više od 100 hiljada ljudi.

Upravo ta činjenica je argument kojim deveti januar osporavaju njegovi današnji nesrpski stanovnici. Za njih je ovaj politički akt podsjećanje i slavljenje zločina.

Uprkos tome, deveti januar, kao praznik je legalizirala entitetska Skupština. Praznik je osporila grupa poslanika nesrba, a o apelaciji će odlučiti Ustavni sud entiteta.

ŽELJKO STIPIĆ: 09.01. kao praznik nije prihvatljiv za povratnike u RS
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:11 0:00

09. januar, kao praznik svog stanovništva u entitetu, osporio je i Ustavni sud države ali su vlasti entiteta Republika Srpska, zauzvrat, osporile sam Ustavni Sud BiH te odbile provesti njegovu odluku.

DODIK: Ustavni sud je politički sud
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:20 0:00

Deveti januar je aktuelni primjer ali u političkom životu BIH još je praznika koji dijele stanovništvo a politička klima se oko njih podgrijava svake godine.

01.03.

Prvog marta 1992., na referendumu, dvije trećine stanovništva BiH izglasalo je nezavisnost od Jugoslavije. 1995. godine, tada još postojeća Republika Bosna Bosna i Hercegovina prvi mart proglašava Danom nezavisnosti.

Krajem te godine potpisan je Dejtonski mirovni sporazum, zemlja dobija novo uređenje a ratni protivnici postaju temelji zajedničke države. Prvi mart, kao praznik Dan nezavisnosti preuzima entitet Federacija Bosne i Hercegovine.

Vlasti entiteta Republika Srpska osporavaju ovaj datum tvrdeći da većina Srba nije učestvovala na referendumu te da je ovaj datum za njih podsjećanje na rat i žrtve koje će u njemu uslijediti.

21.11

21. novembar u entitetu Republika Srpska formalno se slavi kao Dan uspostave Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Dan dejtonskog sporazuma ne obilježava se u entitetu Federacija BiH.

25.11

25. novembar u entitetu Federacija BiH zove se Dan Državnosti. Ovaj praznik obilježava nastajanje Republike BiH, u okviru Jugoslavije još u drugom svjetskom ratu, za prvom zasijedanju ZAVNOBIH-a 1943. u Mrkonjić Gradu.

Ovaj dan formalizovan je još 1995. godine u službenom listu Republike BiH kao Dan državnosti.

Kao ni Dan nezavisnosti, ni Dan državnosti BiH ne obilježava se u drugom entitetu niti se smatra praznikom.

Oba ova datuma nalaze se u globalnim i internet kalendarima i vezani su za ime Bosne i Hercegovine.

Praznici - nacionalistički alat

Državni zakon o praznicima, imao je više pokušaja, ali ni 23 godine državni parlamentarci nisu se uspjeli dogovoriti o zajedničkom praznovanju na razini države.

Ovi praznici su danas, kao i sve teme iz ratne prošlosti, nerijetko predmet nacionalističke manipulacije i zaplašivanja stanovništva zarad dnevnih ili izbornih interesa političara.

Militarističko proslavljanje 09.01.2018. u Banja Luci samo je prvi od takvih primjera u godini koja je pred stanovnicima BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG