Linkovi

Orkestar i puk, nepoštivanje i obavezujuće


Proslava najglasnija do sada
Proslava najglasnija do sada

Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske (RS) podiže tenzije između političara u Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji. Ko dolazi na proslavu i koji su pripadnici Oružanih snaga BiH poželjni da učestvuju u ceremonijalnim aktivnostima su vodeće teme.

U odnosu na ranije godine, ovogodišnja proslava 9. januara je podignuta na najviši nivo. Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije, kaže da taj dan neće biti u Banja Luci.

Vučić vjeruje da će drugi biti na proslavi
Vučić vjeruje da će drugi biti na proslavi

„Oni koji žele da idu neka idu, to je slobodan izbor članova Vlade”, dodao je Vučić.

Molbe i odgovori

Drugačiji je stav predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zamolio ga je da razmisli o tome.

„Radovalo bi me da dođe neki drugi dan i da se ne pridružuje proslavi koja će povrijediti bilo koga u BiH”, kazao je Izetbegović za N1.

Izetbegović: Nikolić da razmisli o dolasku
Izetbegović: Nikolić da razmisli o dolasku

Na molbu Izetbegovića, Nikolić je, kako prenosi Kurir, rekao: „Naravno da ću otići da to obeležimo i proslavimo, Srbija i Srpska imaju specijalne veze”.

Denis Bećirović, zastupnik u Parlamentu BiH, očekuje od Nikolića da bude politički odgovoran.

”Gospodine Nikoliću, 9. januar nema nikakvo pravno uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH i obilježavanje ovog datuma predstavlja ozbiljnu provokaciju za državu BiH i cjelokupnu međunarodnu zajednicu”, naveo je on.

Bend Banja Luka

Dok se pažljivo gleda koji će političari prisustvovati proslavi, istovremeno traje rasprava o pripadnicima Oružanih snaga BiH – orkestru i puku.

​Milorad Dodik, predsjednik RS, razočaran je odlukom Ministartva odbrane BiH da Treći pješadijski (Republika Srpska) puk ne učestvuje u ceremonijalnim aktivnostima.

Odlučujući po zahtjevima iz kabineta predsjednika RS, iz Ministarstva kažu da odobravaju učešće vojnog orkestra, bend Banja Luka, između ostalog, na odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima Vojske Republike Srpske (VRS) i civilnim žrtvama rata.

Za Dodika je ovo neprihvatljivo. Prema Dodiku, Ministarstvo krši dogovor o formiranju Oružanih snaga. Kaže da je puk spriječen pokazati svoju osnovnu namjenu - njegovanje tradicije RS i vojske RS.

Dodik ne želi vojni orkestar
Dodik ne želi vojni orkestar

Dodik očekuje od srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da izda nalog o učešću puka.

Na drugoj strani, u saopćenju Stranke demokratske akcije (SDA) se kaže da se pripadnici Oružanih snaga ne mogu odazvati pozivu. U suprotnom, kako navode, izlažu se odgovornosti za nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH.

„Dan entiteta RS ne može biti 9.januar, jer je diskriminirajući za sve nesrbe u tom entitetu. To je jasno utvrdila i Venecijanska komisija, a svojom odlukom potvrdio Ustavni sud BiH”, kažu iz SDA.

Političari iz RS smatraju da puk ima obavezu se odazvati pozivu.

Ivanić je stava da će to doprinjeti veoma ozbiljnom zaoštravanju političkih odnosa u BiH, prenosi novinska agencija RS (SRNA). On kaže da je donesen novi zakon o proslavi 9. januara, a koji je, kako dodaje, važeći i koji nije osporen

U oktobru prošle godine je Narodna skupština RS usvojila zakon koji propisuje da se Dan RS obilježava kao sekularni praznik.

Dodik je ranije kazao da narodu u RS treba dozvoliti da slavi šta hoće i te da se proslavom 9. januara niko ne vrijeđa.

„Srpska slavi svoj 25. rođendan, a ja vjerujem da će sljedećih 25 rođendana slaviti bolje i uspješnije. Plan je da 9. januar bude manifestacija naše ljubavi, jedinstva i volje”, naveo je Dodik.

Ispitivanja u Tužilaštvu

U iščekivanju raspleta situacije, Tužilaštvo BiH vodi istragu o neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH ocijenio da je 9. januar neustavan
Ustavni sud BiH ocijenio da je 9. januar neustavan

Ustavni sud BiH je 2015. godine odlučio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminirajuće po građane tog entiteta koji nisu srpske nacionalnosti.

Na takvu odluku je uslijedilo održavanje referenduma u RS sa pitanjem: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“

Glavni akter referenduma sprovedenog u septembru prošle uprskos odluci Ustavnog suda BiH bio je Dodik. Na koncu prošle godine on je ispitan u Tužilaštvu BiH kao osumnjičeni u sklopu istrage koja se tiče neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.

Istragom je obuhvaćeno više osumnjičenih.

XS
SM
MD
LG