Linkovi

Proslava 9. januara: Ministarstvo odbrane BiH prihvatilo stav NATO


Iz NATO štaba kažu da su pripadnici Oružanih snaga položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH
Iz NATO štaba kažu da su pripadnici Oružanih snaga položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) odbilo je prijedlog Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, o angažmanu Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na proslavi 9. januara kao Dana Republike Srpske (RS).

Iz Ministarstva odbrane BiH saopćavaju da je prijedlog Ivanića odbijen nakon pisma NATO štaba u BiH.

Ivanić je zatražio da se odobri učešće Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Giselle Wilz, komandantica NATO Štaba u BiH, navela je danas da bi učešće pripadnika Oružanih snaga na proslavi 9. januara predstavljalo kršenje propisa o odbrani.

Pripadnici Oružanih snaga, pojašnjava Wilz, položili su zakletvu da brane ustavni poredak BiH. U suprotnom, kako kaže, pripadnici Oružanih snaga bili bi izloženi disciplinskim postupkom i otpustom iz službe.

Odlučujući po zahtjevima iz kabineta predsjednika RS, Ministarstvo je ranije odlučilo da odobri učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga, bend Banja Luka, na aktivnostima 8. i 9. januara, između ostalog, na odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima Vojske RS, Narodno oslobodilačkog rata i civilnim žrtvama rata.

Međutim, za Milorada Dodika, predsjednika RS, to je neprihvatljivo. Prema Dodiku, Ministarstvo krši dogovor o formiranju Oružanih snaga. Kaže da je puk spriječen pokazati svoju osnovnu namjenu - njegovanje tradicije RS i vojske RS.

Iz Ministarstva kažu da će Vojni orkestar učestvovati 8. januara na odavanju počasti palim borcima i civilnim žrtvama rata, a pozivaju Predsjedništvo BiH da donese konačnu odluku o angažmanu Oružanih snaga u vezi aktivnosti za 9. januar.

Ustavni sud BiH je 2015. godine odlučio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminirajuće po građane tog entiteta koji nisu srpske nacionalnosti.

Na takvu odluku je uslijedilo održavanje referenduma u RS sa pitanjem: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“, a stanovnici su odgovorili potvrdno.

U oktobru prošle godine je Narodna skupština RS usvojila zakon koji propisuje da se Dan RS obilježava kao sekularni praznik.

XS
SM
MD
LG