Linkovi

Proslava 9. januara: Ministarstvo odbrane BiH prihvatilo stav NATO


Iz NATO štaba kažu da su pripadnici Oružanih snaga položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) odbilo je prijedlog Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva BiH, o angažmanu Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na proslavi 9. januara kao Dana Republike Srpske (RS).

Iz Ministarstva odbrane BiH saopćavaju da je prijedlog Ivanića odbijen nakon pisma NATO štaba u BiH.

Ivanić je zatražio da se odobri učešće Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.

Giselle Wilz, komandantica NATO Štaba u BiH, navela je danas da bi učešće pripadnika Oružanih snaga na proslavi 9. januara predstavljalo kršenje propisa o odbrani.

Pripadnici Oružanih snaga, pojašnjava Wilz, položili su zakletvu da brane ustavni poredak BiH. U suprotnom, kako kaže, pripadnici Oružanih snaga bili bi izloženi disciplinskim postupkom i otpustom iz službe.

Odlučujući po zahtjevima iz kabineta predsjednika RS, Ministarstvo je ranije odlučilo da odobri učešće Vojnog orkestra Oružanih snaga, bend Banja Luka, na aktivnostima 8. i 9. januara, između ostalog, na odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima Vojske RS, Narodno oslobodilačkog rata i civilnim žrtvama rata.

Međutim, za Milorada Dodika, predsjednika RS, to je neprihvatljivo. Prema Dodiku, Ministarstvo krši dogovor o formiranju Oružanih snaga. Kaže da je puk spriječen pokazati svoju osnovnu namjenu - njegovanje tradicije RS i vojske RS.

Iz Ministarstva kažu da će Vojni orkestar učestvovati 8. januara na odavanju počasti palim borcima i civilnim žrtvama rata, a pozivaju Predsjedništvo BiH da donese konačnu odluku o angažmanu Oružanih snaga u vezi aktivnosti za 9. januar.

Ustavni sud BiH je 2015. godine odlučio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminirajuće po građane tog entiteta koji nisu srpske nacionalnosti.

Na takvu odluku je uslijedilo održavanje referenduma u RS sa pitanjem: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“, a stanovnici su odgovorili potvrdno.

U oktobru prošle godine je Narodna skupština RS usvojila zakon koji propisuje da se Dan RS obilježava kao sekularni praznik.

XS
SM
MD
LG