Linkovi

Obilježavanje Dana RS: Dodik ne želi vojni orkestar Oružanih snaga BiH


Dodik je tražio da učešće Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), nezadovoljan je odlukom Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) da vojni orkestar učestvuje u aktivnostima povodom obilježavanja Dana RS.

Ministarstvo je odlučilo da orkestar Oružanih snaga BiH, bend Banja Luka, učestvuje, između ostalog, na odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima Vojske Republike Srpske (VRS) i civilnim žrtvama rata.

Međutim, Dodik ne želi vojni orkestar, javlja novinska agencija RS (SRNA). Prema Dodiku, Ministarstvo krši dogovor o formiranju Oružanih snaga BiH zato što nije omogućeno pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka da učestvuju u obilježavanju Dana RS kako je predviđeno ranijim programom.

Kaže da je puk spriječen da pokaže svoju osnovnu namjenu - njegovanje tradicije RS i vojske RS.

Ustavni sud BiH je 2015. godine odlučio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminirajuće po građane tog entiteta koji nisu srpske nacionalnosti.

Na takvu odluku je uslijedilo održavanje referenduma u RS sa pitanjem: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“

Prema podacima Komisije za sprovođenje referenduma u RS, oko 56 posto građana sa pravom glasa je odgovorilo potvrdno.

Glavni akter referenduma održanog u septembru prošle godine bio je Dodik, a nedavno je u Tužilaštvu BiH ispitan u svojstvu osumnjičenog u sklopu istrage koja se tiče neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.

Referendum je sproveden uprkos odluci Ustavnog suda BiH da je 9. januar neustavan, te mjeri o obustavi odluke Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma, nakon čega je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu.

U oktobru prošle godine je Narodna skupština RS usvojila zakon koji propisuje da se 9. januar, kao Dan RS, obilježava kao sekularni praznik.

XS
SM
MD
LG