Linkovi

Obilježavanje Dana RS: Dodik ne želi vojni orkestar Oružanih snaga BiH


Dodik je tražio da učešće Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka
Dodik je tražio da učešće Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), nezadovoljan je odlukom Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) da vojni orkestar učestvuje u aktivnostima povodom obilježavanja Dana RS.

Ministarstvo je odlučilo da orkestar Oružanih snaga BiH, bend Banja Luka, učestvuje, između ostalog, na odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima Vojske Republike Srpske (VRS) i civilnim žrtvama rata.

Međutim, Dodik ne želi vojni orkestar, javlja novinska agencija RS (SRNA). Prema Dodiku, Ministarstvo krši dogovor o formiranju Oružanih snaga BiH zato što nije omogućeno pripadnicima Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka da učestvuju u obilježavanju Dana RS kako je predviđeno ranijim programom.

Kaže da je puk spriječen da pokaže svoju osnovnu namjenu - njegovanje tradicije RS i vojske RS.

Ustavni sud BiH je 2015. godine odlučio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminirajuće po građane tog entiteta koji nisu srpske nacionalnosti.

Na takvu odluku je uslijedilo održavanje referenduma u RS sa pitanjem: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“

Prema podacima Komisije za sprovođenje referenduma u RS, oko 56 posto građana sa pravom glasa je odgovorilo potvrdno.

Glavni akter referenduma održanog u septembru prošle godine bio je Dodik, a nedavno je u Tužilaštvu BiH ispitan u svojstvu osumnjičenog u sklopu istrage koja se tiče neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.

Referendum je sproveden uprkos odluci Ustavnog suda BiH da je 9. januar neustavan, te mjeri o obustavi odluke Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma, nakon čega je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu.

U oktobru prošle godine je Narodna skupština RS usvojila zakon koji propisuje da se 9. januar, kao Dan RS, obilježava kao sekularni praznik.

XS
SM
MD
LG