Linkovi

BiH

Dodik na Dan RS: Cilj je što veća samostalnost


Banjaluka

Samostalnost RS je legitiman politički cilj, tvrdi predsjednik tog bh. entiteta.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik poručio je danas - na Dan RS koji se obilježava uprkos odluci Ustavnog suda BiH da je neustavan - kako je cilj što veća samostalnost tog bh. entiteta.

"Naš cilj je što veća mogućnost samostalnosti Republike Srpske i u tom pravcu se krećemo, i to je legitiman politički cilj. Sa druge strane Bosna i Hercegovina ima cilj, odnosno Bošnjaci zajedno sa strancima, da je učine što više centralizovanom i unitarizovanom zemljom, ali ta su dva koncepta prosto nespojiva", rekao je jutros Dodik za Radio televiziju Srbije.

Dodik je ocijenio da Republika Srpska danas djeluje neupitno kao "trajna kategorija za srpski narod", kao i da ljudi koji tu žive artikulišu ideje slobodarstva i slobode o kojoj su sanjali mnogi.

"Mi smo u potrebi da se izborimo za naša stečena prava i moramo da prekinemo nit u kojoj smo ratove dobijali, a gubili za zelenim stolom, mi hoćemo da za zelenim stolom dobijemo i zadržimo naša prava", istakao je predsjednik RS.

On je dodao da Republika Srpska ima sa Srbijom odličnu saradnju i razumijevanje i da nema nikakvog političkog pritiska koji bi bio arogantan i ciničan.

"Novo u istoriji je patriotizam koji Srbija iskazuje prema RS i zajedno sa Republikom Srpskom, gradeći jedan prostor slobode za sve", rekao je Dodik.

Na obilježavanju Dana RS danas, međutim, nema predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, niti premijerke Ane Brnabić, a prisutan je ministar odbrane Aleksandar Vulin sa delegacijom Ministarstva odbrane.

Vučić je u čestitki koju je poslao Dodiku naveo da će "Srbijа uvek biti uz Republiku Srpsku, pružаjući joj iskrenu i nesebičnu podršku i negujući ekonomske i nerаskidive kulturne i duhovne veze", te poželio Republici Srpskoj postojаnost i dugovečnost".

Ulice Banjaluke
Ulice Banjaluke

Dodik je danas, na Dan RS, bivšem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću dodijelio orden "za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije, RS i drugih država i za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji u poslijeratnom razvoju RS". Nikolić je, pak, kazao kako su za jednog predsjednika Srbije dva najveća izazova RS i Kosovo.

Predsjednik RS odlikovao je i vicekancelara i lidera Slobodarske partije Austrije Hansa Kristijana Štrahea za jačanje odnosa Austrije i RS, te zamjenika gradonačelnika Beča Јohana Gudenusa. Reditelj Emir Kusturica, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić odlikovani su za doprinos razvoju i afirmaciji RS, te učvršćenje mira i međunarodne saradnje.

U Banjaluci je danas i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina, a zanimljivo je da je na obilježavanje Dana RS stigao Anatolij Bibilov, lider Južne Osetije, koju je nedavno austrijski diplomata i političar, te bivši visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič, uporedio sa RS.

"RS pod vodstvom Dodika skoro da je bankrotirala, internacionalno je izolovana, te je dovedena u opasnost da postane neka Južna Osetija u srcu Evrope", rekao je Petrič.

Sam Biblov u Banjaluci je danas poručio da je "Rusija Južnoj Osetiji, kao i Republici Srpskoj, najveći prijatelj".

Ustavni sud BiH 2015. godine utvrdio je da je 9. januar kao praznik neustavan, jer je diskriminatorski prema građanima tog bh. entiteta koji nisu Srbi.

I referendum o 9. januaru, proveden u septembru 2016. godine, na kojem su se građani izjasnili da podržavaju da se ovaj datum i dalje obilježava kao Dan RS-a, Ustavni sud BiH takođe je osporio.

Nakon toga Narodna skupština RS-a je u oktobru 2016. godine usvojila Zakon o Dan RS-a koji se obilježava i praznuje kao sekularni praznik i nema obavezujući karakter.

Taj zakon će pred Ustavnim sudom BiH, kako je juče dogovoreno, osporiti zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a i delegati u Vijeću naroda tog entiteta iz koalicije Domovina (Stranka demokratske akcije i Savez za bolju budućnost).

"Smatramo da je neprihvatljivo da se nastavi obilježavati jednostrano 9. januar kao dan entiteta. Imajući u vidu presudu Ustavnog suda BiH koje je jasno rekla da se taj datum ne može obilježavati kao entitski praznik i imajući uvidu stav Venecijanske komisije, smatramo da je neprihvatljivo to činiti u budućnosti", kazao je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Ovogodišnje obilježavanje 9. januara obilježio je politički sukob predsjednika RS Milorada Dodika i srpskog član Predsjedništva BiH Mladena Ivanića oko učešća pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH). Nezadovoljan prošlogodišnjim učešćem srpskih pripadnika OSBiH, Dodik je poručio da ove godine nisu poželjni.

Iz Ureda visokog predstavnika (OHR) ponovili su raniji stav da nemaju ništa protiv toga da RS ima svoj dan, ali da Dan tog entiteta treba biti predviđen u skladu s pravnim okvirom i uz poštivanje vladavine prava.

Ustavni sud BiH razmotrio je usklađenost 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH i utvrdio da je on neustavan, a odluke tog suda su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati, podsjetio je portparol OHR-a u BiH Mario Brkić.

Iz OHR-a su pozvali političare da pokažu odgovornost i uzdrže se od negativne retorike ili postupaka koji mogu pogoršati situaciju i odvući pažnju s neophodnih reformi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG