Linkovi

Bivši potpredsjednik Joe Biden sudario se sa demokratskim predsjedničkim rivalima


Demokratska predsjednička debata - Druga runda
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Demokratska predsjednička debata - Druga runda

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden sukobio se u srijedu navečer s demokratskim predsjedničkim suparnicima o zdravstvu, imigraciji, kriminalu i rasnim pitanjima dok su ga njegovi izazivači pokušali oboriti s položaja kvodećeg demokrate koji će se suprotstaviti predsjedniku Donaldu Trumpu na izborima 2020. godine.

„Kandidiram za predsjednika da vratim dušu zemlje“, izjavio je Biden na otvaranju druge večeri rasprave demokratskih kandidata na pozorišnoj pozornici u srednjozapadnom industrijskom čvorištu Detroita u Michiganu.

Ali čim je Biden rekao da misli da je zdravstveni plan koji je ove nedjelje ponudila senatorka iz Kalifornije Kamala Harris "zbunjujući", Harris, stojeći uz Bidena, uzvratila, "verovatno je zbunjen jer ga nije pročitao."

Biden je prigovorio varijacijama nacionalnog zdravstvenog sistema kojim upravljaja državašto zastupaju Harris i neki drugi vodeći demokratski kandidati, a umjesto toga podržao poboljšanja Zakona o pristupačnoj njezi, poznatog i kao Obamacare, državnog zdravstvenog sistema koji je odobren 2010. godine dok je on služio kao zamjenik bivšem predsjedniku Barack Obami.

Rasprava o zdravstvenoj zaštiti

Biden je tvrdio da će Kamale Harris plan „koštati tri milijarde dolara (i) izgubit ćete osiguranje zasnovano na poslodavcu“, sistem koji sada pokriva 150 miliona Amerikanaca na njihovim radnim mjestima. "Ne možete pobijediti predsjednika Trumpa dvostrukim razgovorom o ovom planu."

Harris je tvrdila da su Bidenove tvrdnje o njenom prijedlogu „jednostavno netačne“, dodajući da je cijena nečinjenja ipak najveća. "Moramo djelovati."

Biden je u prvoj raspravi prije mjesec dana u Miamiju, izgledao neuvjerljivo, prilikom odgovaranja na izazov Harris o njegovom protivljenju prije 40 godina prisilnom vođstvu u rasno desegregacijskim javnim školama, što je Harris, kao crnoj devojci, dozvolilo da pohađa bolju školu dok je odrastala u Kaliforniji. Oni su se u utorak ponovo sukobljavali oko istog pitanja, a Harris je rekla: "Još uvijek nije priznao da nije u pravu."

Sen. Kamala Harris, D-Calif., listens as former Vice President Joe Biden speaks during the second of two Democratic presidential primary debates hosted by CNN, July 31, 2019, in the Fox Theatre in Detroit.
Sen. Kamala Harris, D-Calif., listens as former Vice President Joe Biden speaks during the second of two Democratic presidential primary debates hosted by CNN, July 31, 2019, in the Fox Theatre in Detroit.

Stojeći na suprotnoj strani od Bidena, senator Cory Booker, bivši afroamerički gradonačelnik Newarka u New Jerseyju, napao je 1994. njegovu podršku u donošenju strogih zakona o kriminalu koji su doveli do nesrazmjernog zatvaranja optuženih crnaca.

Biden je nedavno ponudio novi plan krivičnog pravosuđa, preokrenuvši ključne odredbe zakona, poput okončanja strože kazne za crack kokain nasuprot prahu kokainu. Ali Booker ga je napao zbog dugotrajnih efekata zakona, tvrdeći: "Kuća je zapaljena zbog vaših planova."

Biden je reagirao napadajući Booker-ovo djelovanje vezano za rašireni kriminal i problematični policijski odjel.

"Ništa nije urađeno tokom svih osam godina koliko je bio gradonačelnik", odvratio je Biden.

Booker je odgovorio da je Biden na drhtavom terenu, kritizirajući prošli nastup svojih rivala u svjetlu propusta senatora i potpredsjednika.

"Gospodine potpredsjedniče, uranjate u Kool-Aid a ne znate čak ni okus “, rekao je.

Imigracija

Gradonačelnik Njujorka Bill de Blasio više puta je napao Bidena jer je odbio reći da li je pokušao savjetovati Obamu da okonča deportaciju 3 miliona nedokumentiranih migranata, uglavnom iz Srednje Amerike, koji su prešli američko-meksičku granicu kada su Obama i Biden bili na vlasti od 2009. do 2017. godine

Biden je odbio napad Blasioa govoreći: "Svoje preporuke držim privatnima."

Nekoliko demokratskih kandidata, uključujući bivšeg šefa američke stambene politike Juliana Castra, pozivaju na okončanje kaznenih prijava protiv migranata zbog prekoračenja granice. Ali Biden je odbacio tu ideju, tvrdeći, „Ako kažete da možete samo tako preći granicu, trebali biste biti vraćeni“ u matične zemlje migranata.

Čak i uz njegov status predvodnika u nacionalnim anketama, ostaju pitanja oko Bidenovog stava, ima 76 godina, da li je prestar za vođenje zemlje, i da li demokratski glasači žele kandidata s naprednijim pogledima od umjerenih, o zdravstvenoj zaštiti, spriječavanju kriminala, imigraciji na američko-meksičkoj granici i drugim pitanjima.

Oštriji na pozornici

Čini se da je Biden bio mnogo oštriji i daleko agresivniji prema svojim suparnicima, posebno sa Harrisovom i Bookerom, nego što je bio tijekom prve rasprave. Ipak, povremeno se spotaknuo nad nekom rječju ili mišlju i činilo se da se trudi da se prisjeti Castrovog imena.

Dvije večeri rasprava - ovisno o tome kako ih percipiraju glasači i politički kandidati - mogle bi pomoći prorjeđivanju prepunog polja kandidata prije sljedeće rasprave sredinom rujna.

Debata bi također mogla učvrstiti najviši sloj kandidata koji su sada opće prihvaćeni, kao Biden, Harris, Booker i dva najliberalnija kandidata u utrci, senatori Elizabeth Warren i Bernie Sanders, koji su bili među 10 koji su raspravljali u utorak navečer.

Nacionalna istraživanja pokazuju da bi Biden pobijedio republikanskog Trumpa u hipotetičkim izbornim utakmicama 15 mjeseci uoči izbora 3. novembra 2020. godine.

Na debati u srijedu učestvovali su još i Kirsten Gillibrand iz New Yorka, kongermenka sa Havaja Tulsi Gababrd, jay Inslee iz Washingtona, iz Kolorada Michael Bennet te poduzetnik Andrew Yang.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG