Linkovi

Bivši potpredsjednik Joe Biden u centru pažnje druge debate predsjedničkih kandidata demokrata


Kandidati druge debate potencijalnih kandidata Demokratske stranke za predsednika SAD, u Majamiju, 27. juna 2019.
Kandidati druge debate potencijalnih kandidata Demokratske stranke za predsednika SAD, u Majamiju, 27. juna 2019.

Bivši potpredsjednik SAD Joe Biden bio je u centru pažnje druge noći prvog kruga debate predsjedničkih kandidata Demokratske stranke, navodeći na zaključak da on ima najbolje šanse da smijeni republikanskog predsjednika Donalda Trumpa na izborima 2020.

Biden trenutno vodi na listi onih koje bi demokratski glasači najviše voljeli da vide kao predsjedničkog kandidata, ali suočiće se sa nekim od najvećih rivala pred publikom u Miamiju, Florida, uz još milione onih koji će pratiti preko nacionalne televizije.

On se priključio debati zajedno sa devet drugih predsjedničkih aspiranata, uključujući senatora Bernieja Sandersa, samoproklamovanog demokratskog socijaliste; senatorke iz Kalifornije Kamale Harris, bivše državne sekretarice za pravosuđe i gradonačelnika Petea Buttigiega iz grada South Bend u Indijani, na srednjem zapadu.

Biden, saradnik predsjednika Baracka Obame na poziciji potpredsjednika, dva puta nije uspio da osvoji nominaciju svoje partije za predsjednika - 1988. i 2008. godine. Ali, on konstantno vodi u anketama na nacionalnom nivou ove godine, kako ispred rivala unutar Demokratske stranke, tako i ispred Trumpa u hipotetičkom duelu na predsjedničkim izborima 3. novembra 2020.

Bidenovi najbliži izazivači su Sanders i senatorka Elizabeth Warren, glavni kandidati među desetoro koliko ih je bilo na bini dan ranije, u srijedu, na debati koja je bila prvi veliki politički događaj kampanje 2020. i koju je posmatralo više od 15 miliona ljudi.

Biden je nastojao da predstavi sebe kao stabilnu alternativu nepredvidivom Trumpu, nekome ko bi obnovio narušene odnose SAD sa stranim saveznicima i poništio konzervativne politike kod kuće koje je Trump usvojio.

Ali, progresivnije demokrate dovode u pitanje Bidenove dobre namjere i političku istoriju tokom četiri decenije u Washingtonu, dok su tenutne glavne partijske figure agresivno krenule napred ka liberalnijem stajalištu po glavnim političkim temama, uključujući i zdravstvenu zaštitu, prava na abortus, poresku i imigracionu politiku.

Neki kritičari takođe navode da bi Biden mogao da bude previše star da postane lider SAD. Sada 76 godina, Biden bi sa 78 bio najstariji predsjednik u prvom mandatu, ukoliko bi pobijedio 73 godine starog Trumpa i preuzeo kabinet u januaru 2021. Trump mu se čestu ruga nazivajući ga "pospani Joe".

U farmerskoj državi na srednjem zapadu, Iowi, Trump je nedavno ocjenjivao svoje moguće demokratske protivnike, rekavši za Bidena: "Mislim da je on mentalno najslabiji i mislim da je Joe slab mentalno. Drugi imaju mnogo više energije".

Biden, sa svoje strane, označio je Trumpa kao "egzistencionalnu prijetnju" za SAD.

U srijedu, Warrenova, progresivna zakonodavka i nekada profesorica prava na Harvardu, rekla je: "Ja želim da vratim vlast narodu".

Govoreći o glavnim korporacijama, dodala je: "Ono što je nedostajalo je hrabrost, hrabrost u Washingtonu da se krene na gigante. Ja imam hrabrost da krenem na njih".

Kasnije, Warrenova je rekla da, kao i Sanders, podržava zdravstveni sistem koji bi vodila vlada i koji bi mogao da okonča zdravstveni sistem bazina na privatnom osiguranju koji sada postoji u SAD. Neki demokratski kandidati i većina republikanaca, uključujući i Trumpa, protivi se toj promijeni kao skupoj i pogrešnoj za zemlju.

Ali, Warrenova je rekla: "Zdravstvena zaštita je osnovno ljudsko pravo i boriću se za osnovna ljudska prava".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG