Linkovi

Debata potencijalnih predsjedničkih kandidata demokrata: Kako pobijediti Trumpa?


Pretendenti na zvanje predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, tokom debate u Miamiju, 26. juna 2019.
Pretendenti na zvanje predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, tokom debate u Miamiju, 26. juna 2019.

Pretedenti na predsjedničku nominaciju Demokratske stranke učestvovali su u vaternoj debati u srijedu uveče, u prvom velikom događaju izborne kampanje 2020., s težnjom da zamijene republikanskog predsjednika Donalda Trumpa poslije samo jednog četvorogodišnjeg mandata u Bijeloj kući.

Neposredan fokus bio je na senatorki Elizabeth Warren​, progresivnoj članici Kongresa iz sjeveroistočne države Massachusetts za koju istraživanja govore da je tik uz bivšeg potpredsjednika SAD Joe Bidena, kao demokratska favoritkinja za suprotstavljanje Trumpu na izborima zakazanim za 3. novembar 2020.

Ona se obratila auditorijumu u Miamiju, na Floridi, i još milionima drugih koji su prenos gledali preko nacionalne televizije:

"Želim da vratim vlast narodu", rekla je Warren i dodala, govoreći o glavnim korporacijama:

"Ono što nedostaje je hrabrost, hrabrost da se krene na divove. Ja imam hrabrosti da krenem na njih".

Elizabeth Warren
Elizabeth Warren

Kasnije, Warren je rekla da podržava sistem zdravstvene zaštite koji bi vodila vlada, koji bi mogao da okonča zdravstvenu zaštitu zasnovanu na privatnom osiguranju koji je sada na snazi u SAD. Neki demokratski kandidati i većina republikanaca, uključujući i Trumpa, protive se takvoj promjeni kao skupoj i pogrešnoj za zemlju.

Ali Warrenova, bivša profesorica prava na Harvardu, kaže:

"Zdravstvena zaštita je osnovno ljudsko pravo i ja ću se boriti za osnovno ljudsko pravo".

Čak i pored snažnog nastupa Wareenove u dvosatnoj debati, drugi kandidati imali su svoje momente u pokušajima da pridobiju svoje mjesto u nikada većoj konkurenciji među 25 demokratskih kandidata.

Bivši američki sekretar za urbanizam i stambena pitanja Julian Castro, senator Cory Booker​ i drugi pretendenti pozvali su na velike promjene u imigracionoj politici SAD, iznoseći brojne zamjerke spram načina na koji Trump pokušava da blokira migrante iz centralnoameričkih zemalja da uđu u SAD i zatraže azil.

"Ne smijemo da kriminalizujemo očaj" migranata koji su stigli do SAD, rekao je Castro, koji je često svoje odgovore počinjao na španskom jeziku, prije nego što bi ih ponovio na engleskom. Rekao je da ovonedjeljna fotografija oca iz Salvadora i njegove 23 mjeseca stare kćerke, koji su se udavili u rijeci Rio Grande na južnoj granici SAD sa Meksimom, je "srceparajuća... i trebalo bi da nas razbijesni sve".

Warrenovoj su se na debatnoj bini takođe pridružili i senatorka Amy Klobuchar​ iz Minnesote, bivši kongresmen Beto O'Rourke iz Teksasa i pet drugih, koji su parirali jedni drugima po pitanju politika i ispaljivali verbalne hice na Trumpa i njegov 29 mjeseci dug mandat u Bijeloj kući.

"Imigranti ne slabe Ameriku", rekla je Klobuchar u jednom trenutku suprotstavljajući se Trumpovoj politici, mada je dodala na neke granične restrikcije moraju ostati na snazi kako bi se zaustavila trgovina ljudima.

Odmjeravanje kandidata

Za mnoge Amerikance, ovo je bila prva šansa da odmjere toliko demokratskih predsjedničkih kandidata na jednom mjestu i da vide da li bi mogao da im se dopadne iko od njih kao alternativa Trumpu, koji je izvojevao iznenađujuću pobjedu na izborima 2016.

Masa ljudi u Miamiju, demokratskom uporištu u kome je Trump pobijedio 2016, bučno su reagovali na pominjanje Trumpa, a guverner države Washington Jay Inslee​ vjerovatno je zadobio najveći odgovor okupljenih kada je zaključio da je Trump najveća svjetska bezbjednosna prijetnja po SAD, dok su neki drugi kandidati ponudili tradicionalnije odgovore na ista pitanja, imenujući Rusiju, Kinu i globalno otopljavanje.

Preostalih 10 demokratskih kandidata debatovaće u četvrtak uveče, uključujući i Bidena i druge najviše moguće kandidate, kao i senatora Bernieja Sandersa iz Vermonta i Kamale Harris iz Kalifornije, kao i gradonačelnik grada South Bend na srednjem zapadu, Petea Buttigiega zajedno sa šest drugih.

Više od debata

Demokrate pripremaju više od 10 debata tokom narednih mjeseci, mnogo prije prvih izbora među demokratama za konačni izbor predsjedničkog kandidata te stranke, koji će početi u Iowi, državi srednjeg zapada, pri kraju naredne zime u februraru.

U glomaznoj grupi kandidata, uz još pet koji nisu ispunili minimum političkih standarda Demokratskog nacionalnog komiteta kako bi zaslužili mjesto u debati, svi vjeruju da bi mogli da imaj šanse u smjenjivanju Trumpa.

Demokratski glasači, međutim, mnogo su nesigurniji po pitanju toga kakvog nosioca standarda njihove partije traže - nekoga ko bi najbolje predstavio njihove političke poglede, poput konstantne teme zdravstvene zaštite, abortusa, spoljne politike, imigracije, poreza i drugo, ili možda kandidata koji ma jedan primarni kvalitet: najbolje šanse da pobijedi Trumpa.

Jedan od pretendenata, kongresmen Tim Ryan​ iz Ohaja, države sa najvećim proizvodnim pogonima, kaže da Demokratska stranka ima problem u uspostavljanju veze sa "plavim okovratnicima", radnicima koji su pomogli Trumpu da pobijedi demokratkinju Hillary Clinton na izborima 2016.

Tim Ryan
Tim Ryan

Ryan je obećao u svojim zaključcima:

"Kada uđem u Ovalnu kancelariju, nećete biti zaboravljeni".

Trump, napuštajući ekonomski sastanak Grupe 20 u Japanu, rekao je da će gledati debatu u srijedu iz aviona "Air Force 1", izazivajući Bajdena, koji neće biti na bini do četvrtka.

Upitan šta očekuje od debate, Trump je rekao za Glas Amerike: "Mislim da će svi to da odrade vrlo slabo."

Trump, pozdravljajući američko osoblje na benziskoj pumpi na Aljasci, rekao je: "Vodi se velika debata. Tek je počela. Moj je izbor između vas i njih i ja biram vas".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG