Linkovi

Debata demokrata: Sukob Joea Bidena i Kamale Harris oko rasnih pitanja


Demokratski kandidati s leva na desno: Andrew Jang, Pete Buttigieg, Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Miami, 27. juni 2019. (AP Photo/Wilfredo Lee)
Demokratski kandidati s leva na desno: Andrew Jang, Pete Buttigieg, Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris, Miami, 27. juni 2019. (AP Photo/Wilfredo Lee)

Sukob oko rasnih pitanja između bivšeg potpredsjednika SAD Joea Bidena i senatorke iz Kalifornije Kamale Harris bio je u centru druge demokratske debate u Miamiju. Debate demokrata biće nastavljene do feburara naredne godine kada će ta stranka izabrati kandidata za predsjedničke izbore 2020.

Senatorka iz Kalifornije Kamala Harris je kritikovala to što je Biden pravdao svoju saradnju sa segregacionistima, prije nekoliko decenija dok je bio senator, i upitala ga zbog čega se protivio tome da se Afroamerička djeca prevoze autobusima u bjelačke škole, kako bi se integrisala.

"Ne vjerujem da ste rasista", rekla je Kamala Harris Joeu Bidenu, ali i istakla da je za nju bilo "veoma bolno" da čuje kako je "Biden kao senator sarađivao sa segregacionistima".

Senatorka iz Kalifornije Kamala Harris
Senatorka iz Kalifornije Kamala Harris

Joe Biden je odgovorio da je riječ o "pogrešnoj karakterizaciji njegove tadašnje pozicije" i da "nije hvalio rasiste".

Pitanje integracije crnačke i bjelačke djece u školama, koju je naložio sud 1970., bilo je pitanje koje je dijelilo njihove roditelje - posebno bijelce koji su svoju djecu morali da šalju u crnačke škole.

Bivši potpredsjednik SAD Joe Biden
Bivši potpredsjednik SAD Joe Biden

O rasnim odnosima je upitan i gradonačelnik South Benda u Indiani Pete Buttigieg ​- konkretno o tome kako je upravljao situacijom kada je policajac bijelac upucao jednog Afroamerikanca.

Mnogi Afroamerikanci su bili nezadovoljni time kako je gradonačelnik South Benda rješavao taj problem i što nije uspio da poveća broj Afroamerikanaca u policiji.

Buttigieg je rekao da je ''sve u haosu", ali i priznao da je lično odgovoran za to što nisu popravljeni odnosi između policajaca koji su bijelci i crnačke populacije.

Gradonačelnik South Benda Pete Buttigieg
Gradonačelnik South Benda Pete Buttigieg

Najviše od svih, aktuelnog predsjednika napadao je senator Bernie Sanders.

''Trump je prevarant, patološki lažov i rasista. Demokrate moraju da pokažu kakav je prevarant", rekao je Sanders.

Senator Bernie Sanders
Senator Bernie Sanders

Sanders, Biden i Harris su napali predsjednika Donalda Trumpa zbog reforme poreskog sistema koju je odobrio Kongres, a kojom se najbogatijima i korporacijama smanjuje porez.

"Donald Trump nas je doveo u jako lošu situaciju. Eliminisao bih Trumpove poreske olakšice za bogate", rekao je Biden.

Sanders je pozvao na opraštanje studentskih dugova vrijednih 1,6 hiljada milijardi dolara, dok je Kamala Harris rekla da bi promijenila poreski sistem tako da odgovara srednjoj klasi, a ne bogatima.

Demokrate su iznijele različite ideje oko promjene sistema zdravstvene zaštite.

Sanders, Harris i senatorka Kirsten Gillibrand​ pozvali su na radikalnu promjenu, odnosno da zdravstveni sistem pređe u ruke vlade umjesto privatnih osiguravajućih kuća.

Drugi se, međutim, sa tim nisu složili. Joe Biden je rekao da podržava Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti (Obamacare) i da taj postojeći plan treba samo unaprijediti, a ne odbaciti.

Debata demokrata u Miamiju
Debata demokrata u Miamiju

Svih 10 učesnika u debati saglasilo se da bi imigrantima koji su u SAD bez legalnog osnova trebalo obezbjediti zdravstvenu zaštitu, a to je odmah na Twitteru kritikovao predsjednik Donald Trump - koji se inače nalazi u Japanu gdje će učestvovati na samitu G20.

XS
SM
MD
LG