Linkovi

Savjet bezbjednosti ponovo bez zajedničkog saopštenja o Gazi


Arhiv - Virtualni sastanak Vijeća sigurnosti o izraelsko-palestinskom sukobu.
Arhiv - Virtualni sastanak Vijeća sigurnosti o izraelsko-palestinskom sukobu.

Savjet bezbjednosti UN održao je 18. maja četvrti hitan sastanak o izraelsko-palestinskom sukobu u roku od osam dana na kome nije izdato zajedničko saopštenje, dok SAD i dalje vjeruju da to ne bi doprinijelo smirivanju sukoba, rekle su diplomate, javlja AFP.

"Ne vjerujemo da bi javno saopštenje u ovom trenutku doprinijelo smirivanju", ocijenila je ambasadorica SAD u UN Linda Thomas-Greenfield.

Od 10. maja kada su počeli sukobi palestinskih ekstremista u pojasu Gaze i izraelske vojske, SAD su odbacile već tri nacrta saopštenja u kojima se poziva na okončanje nasilja, a pripremila su ih Kina, Tunis i Norveška.

"Naš cilj je bio i biće i dalje intenzivno diplomatsko angažovanje da se okonča ovo nasilje", rekla je ambasadorica SAD, odbacivši kritike drugih zemalja članica Savjeta bezbjednosti zbog američke blokade i činenjenice da tijelo zaduženo za svjetski mir ne preduzima akciju.

Poslije jučerašnjeg sastanka iza zatvorenih vrata ambasadorica Irske je konstatovala da Savjet još uvijek ne može da govori jednoglasno, da sukob bjesni i da su humanitarne posljedice poražavajuće, a da bi tek trebalo da se kaže nešto javno, i podsjetila da zemlje članice imaju kolektivnu odgovornost za međunarodni mir i bezbjednost.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG