Linkovi

Međusobni raketni napadi Izraela i Libanona


Izraelski vojnici se vidi Abbasiyeha, južni Libanon, 16. maj 2021. (REUTERS/Aziz Taher)
Izraelski vojnici se vidi Abbasiyeha, južni Libanon, 16. maj 2021. (REUTERS/Aziz Taher)

Izrael je ispalio artiljeriju na ciljeve u Libanonu nakon što su u srijedu s libanonske teritorije lansirane četiri rakete prema Izraelu, izjavila je vojska Izraela, dok je sigurnosni izvor rekao da Hezbollah nije uključen, prenosi Reuters.

Ovo je bio treći incident raketne paljbe iz Libanona otkako se 10. maja razbuktao sukob između Izraela i militantne organizacije Hamas u Gazi.

Izraelska raketna odbrana presrela je jedan od projektila, drugi je sletio na otvoreno tlo, a dva su pala u Sredozemno more, rekla je vojska. Zbog raketa su se upalila zračna zirena u blizini sjevernog izraelskog grada Haife i područja na istoku.

Sigurnosni izvori u Libanonu potvrdili su da su prema Izraelu lansirane četiri rakete iz sela Seddiqine, sela u regionu libanskog južnog grada na obali Tira.

Nije bilo izvještaja o šteti ni s jedne strane.

Jedan sigurnosni izvor rekao je da militantna grupa Hezbollah, koja se prebacila na jug Libanona, nije bila uključena u lansiranja, te da grupa pokušava utvrditi odakle su rakete ispaljenje.

Dopisnici koji prate aktivnosti izraelske vojske rekli su da je rakete vjerovatno ispalila palestinska frakcija u znak solidarnosti sa Hamsom u Gazi.

U ranijem incidentu, u ponedjeljak, šest granata ispaljeno je iz Libanona prema sjevernom Izraelu, ali je palo ispred granice, što je rezultiralo uzvratnom paljbom iz Izraela. U četvrtak su tri rakete ispaljene iz Libanona pale u Sredozemno more.

Izrael je 2006. godine ratovao protiv gerilaca iz Hezbollaha koji imaju pristup naprednim raketama. Granica je od tada uglavnom tiha, navodi Reuters.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG