Linkovi

Sukob Izraela i Hamasa ima duboke korijene


Palestinska porodica sjedi vani nakon što im je kuća pogođena u izraelskim zračnim napadima, grad Gaza, 17. maj 2021.
Palestinska porodica sjedi vani nakon što im je kuća pogođena u izraelskim zračnim napadima, grad Gaza, 17. maj 2021.

Jevreji i Arapi stoljećima su se sukobljavali oko sudbine Jerusalema. Čini se da napetosti uvijek isplivaju na površinu u gradu u kojem se nalaze glavna vjerska mjesta posvećena jevrejima, hrišćanima i muslimanima.

To je glavni grad Izraela. Bio bi to glavni grad Palestine kada bi se stvorila zasebna palestinska država, nakon decenija verbalnog sukobljavanja izraelskih i palestinskih vođa i doslovnog rata na ulicama.

Za Bliski Istok je to priča koja je ispričana mnogo puta.

Neuspjeli pregovori i beskrajne optužbe bilježe se na stranicama Bliskog istoka iz desetljeća u desetljeće. A sada svijet posmatra kako se sve bolnija istorija odvija u svima poznatom scenariju, dok militanti Hamasa lansiraju valove projektila iz Gaze prema Jerusalemu, Tel Avivu i drugim izraelskim gradovima, jevrejska država odgovara smrtonosnim vazdušnim napadima u kojima nestaju zgrade u Gazi.

Uz nadmoćniji izraelski arsenal, krvoprliće koje je nanijela ta država možda i ne čudi. Precizni udari na određene zgrade Gaze ubili su 212 ljudi, uključujući najmanje 59 djece, a ranili oko 1.400, prema podacima zdravstvenih vlasti Gaze. U međuvremenu, Hamasova često slučajna raketna vatra usmjerena na Izrael, koja čak ponekad i ne sleti izvan Gaze, ubila je najmanje 10 Izraelaca, prema izraelskim vlastima.

Izraelski napadi izazvali su sve veću osudu iz cijelog svijeta, ali izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da trenutno ne planira zaustavljanje napada. Obećao je da će Hamas platiti veliku cijenu za svoje napade.

Hamas je bio u kontaktu s Ujedinjenim narodima, Rusijom, Egiptom i Katarom u sklopu napora za prekid vatre, ali njegov najviši vođa Ismail Haniyeh rekao je da "neće prihvatiti rješenje koje je na razini žrtvovanja palestinskog naroda", navodi Associated Press.

Posljedica rakete, koju je ispalio Hamas, u izraleskom gradu Ashelon, 11. maj 2021.
Posljedica rakete, koju je ispalio Hamas, u izraleskom gradu Ashelon, 11. maj 2021.

Korijeni trenutnih sukoba mogu datirati od osnivanja Izraela 1948. godine, nakon njemačkog genocida nad evropskim jevrejima tokom Drugog svjetskog rata ili šire, s Palestincima koji su bili ogorčeni zbog gubitka svojih bliskoistočnih domovina.

Borba za Jerusalem

Ali čini se da je neposredni sukob sada posebno usmjeren na Jerusalem. Palestinski demonstranti i izraelska policija danima su se sukobljavali na ulicama u i oko Starog grada Jerusalema, uz nekoliko incidenata koji su pokrenuli raketne udare Hamasa i izraelsko bombardovanje koje je uslijedilo nakon toga.

Izrael Jerusalem smatra svojom "jedinstvenom, vječnom" prijestolnicom. Istočni Jerusalem, koji uključuje i Stari grad, zauzeo je u Bliskoistočnom ratu 1967. godine, ali Palestinci žele te teritorije za bilo kakvu eventualnu palestinsku državu, sa istočnim Jerusalemom kao potencijalnim glavnim gradom.

Prije mjesec dana, Izrael je zaustavio neka palestinska okupljanja na početku muslimanskog svetog mjeseca Ramazana. New York Times izvijestio je da se izraelska policija 13. aprila, 27 dana prije nego što je Hamas ispalio prvu raketu iz Gaze, grubo ušla u džamiju al-Aksa, koja se smatra trećim najsvetijim mjestom u islamu, i presjekla kablove za zvučnike koji su emitovali molitve vjernicima muslimanima.

Ali istog dana bio je Dan sjećanja u Izraelu, odavanje počasti ratnim žrtvama u zemlji. Izraelski predsjednik držao je govor na Zapadnom zidu, svetom jevrejskom mjestu smještenom ispod džamije, a izraelski zvaničnici bili su zabrinuti da će se muslimanske molitve utopiti u njihovo obilježavanje. Hramska planina, na kojoj se nalazi džamija, smatra se najsvetijim mjestom jevreja.

Bilo je i drugih neposrednih sukoba. Palestinski protesti izbili su zbog prijetnji deložacijima desetinama palestinskih porodica iz susjednog jerusalemskog naselja Sheikh Jarrah od strane jevrejskih naseljenika. Kako se sukob razvijao, izraelski Vrhovni sud odgodio je odluku o sporu.

Palestinac bježi od suzavca tokom sukoba s izraelskim snagama sigurnosti džamije Al Aksa, 10. maj 2021.
Palestinac bježi od suzavca tokom sukoba s izraelskim snagama sigurnosti džamije Al Aksa, 10. maj 2021.

Sukobima u al-Aqsi i sporovima oko nagodbe u Sheikh Jarrah, Hamas, koji SAD i njihovi zapadni saveznici smatraju terorističkom skupinom, pozvao je na novu intifadu ili ustanak.

Raketna vatra usmjerena na Izrael uslijedila je ubrzo, 10. maja. Neke arapske zemlje koje imaju bliske odnose s Izraelom osudile su napade na Gazu pod kontrolom Hamasa, dok je Iran, izraelski arhemijski neprijatelj, ohrabrio napade Hamasa.

SAD i Europska unija žale zbog nasilja. Pozvali su Hamas da zaustavi raketne napade. Kažu da Izrael ima pravo da se brani, ali i upozoravaju zemlju na kontinuirano krvoproliće i deložacije stanova.

XS
SM
MD
LG