Linkovi

Biden poziva na deeskalaciju, Netanyahu kaže da je odlučan da nastavi operacije


Izraelska artiljerija na granici blizu pojasa Gaze, 19. maj 2021,

Američki predsednik Joe Biden podstakao je izraelskog premijera Benjamin Netanyahua da hitno utiče na smanjenje tenzija u području Gaze što bi doprinijelo prekidu vatre, saopštila je Bijela kuća. 

Međutim, i poslije četvrtog telefonskog razgovora sa Bidenom u toku 7 dana, Netanyahu je izjavio da je "odlučan da nastavi" operacije protiv ekstremista iz Hamasa.

Istovremeno, američki predsjednik suočava se sa sve većim pritiskom čak i od svojih stranačkih kolega demokrata, da preuzme aktivniju ulogu u posredovanju koji bi doprinio prekidu vatre između Izraela, jednog od najbližih američkih saveznika na Bliskom istoku i militante grupe Hamas.

"Dvojica lidera detaljno su razgovarala o situaciji u Gazi, izrealskom napretku u smanjivanju borbenih kapaciteta Hamasa i drugih terorističkih elemenata i trenutnim diplomatskim naporima reigonalnih vlada i SAD”, izjavila je portparolka Bijele kuće Karine Jean-Pierre u kratkoj izjavi novinarima na predsjedničkom avionu Air Force 1.

"Predsjednik je premijeru prenio da očekuje značajnu deeskalaciju danas, koja bi vodila ka prekidu vatre", dodala je Karine Jean-Pierre. Predsjednik Biden avionom je putovao u Connecticut, na diplomsku ceremoniju u američkoj Akademiji obalske straže.

U odgovor na Bidenov poziv na deeskalaciju, portparol Hamasa Hazem Qasim izjavio je da oni koji žele da se stiša nasilje moraju da "prisile Izrael da okonča agresiju u Jerusalimu i bombardovanje Gaze".

Palestinski ljekari navode da je 223 ljudi ubijeno u toku deset dana vazdušnih udara, a izraelske vlasti procenjuju da je broj žrtava u njihovoj zemlji 12.

Jedan izvor iz egipatske vojske izjavio je za Reuters da su se dvije strane u načelu dogovorile o prekidu vatre poslije pomoći posrednika, iako se detalji još razrađuju u tajnosti, a demantuje se da se pregovara kako bi se spriječio neuspjeh tih razgovora.

Bidenova administracija vodi "tihu i intezivnu" diplomatiju u cilju okončanja izraelsko-palestinskog sukoba
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

XS
SM
MD
LG