Linkovi

Zelenski: Američka pomoć je ulaganje u globalnu sigurnost i demokratiju


Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy addresses a joint meeting of the U.S. Congress in the House Chamber of the U.S. Capitol in Washington, Dec. 21, 2022.
Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy addresses a joint meeting of the U.S. Congress in the House Chamber of the U.S. Capitol in Washington, Dec. 21, 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy završio je svoj posjet Washingtonu u srijedu strastvenim govorom prije zajedničke sjednice Kongresa SAD-a, rekavši da će borba Ukrajine "definirati u kojem će svijetu živjeti naša djeca i unuci".

“Usprkos svim izgledima i scenarijima propasti i mračnjaštva,” rekao je, “Ukrajina nije pala. Ukrajina je živa i zdrava.”

Zelenski, koji je govorio na engleskom u obraćanju, zahvalio je Sjedinjenim Državama na njihovoj vojnoj opremi i finansijskoj potpori.

"Vaš novac nije milosrđe", uvjeravao je Kongres. “To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokratiju s kojim se nosimo na najodgovorniji način.”

Your Money is Not Charity, Zelenskyy Tells Americans
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Zelenski je rekao da dok Rusija ima prednost u topništvu, municiji, projektilima i avionima, "naše obrambene snage stoje".

"Ukrajina drži svoje linije i nikada se neće predati", rekao je Zelenskyy.

Na kraju je predao Kongresu borbenu zastavu koju su mu dali ukrajinski branitelji Bakhmuta, grada u istočnoj Ukrajini gdje su njegove snage već mjesecima angažirane u teškim borbama. Zauzvrat, predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi dala mu je američku zastavu koja se vijorila nad američkim Kapitolom u srijedu.

Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy carries a U.S. flag presented to him by U.S. House Speaker Nancy Pelosi (D-CA) during a joint meeting of the U.S. Congress in the House Chamber of the U.S. Capitol in Washington, Dec. 21, 2022.
Ukraine's President Volodymyr Zelenskyy carries a U.S. flag presented to him by U.S. House Speaker Nancy Pelosi (D-CA) during a joint meeting of the U.S. Congress in the House Chamber of the U.S. Capitol in Washington, Dec. 21, 2022.

Ranije u srijedu, američki predsjednik Joe Biden poželio je Zelenskom dobrodošlicu u Bijelu kuću, što je bio njegov prvi poznati posjet izvan Ukrajine otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na zemlju u februaru.

Američki narod je "ponosno stajao" uz Ukrajince, rekao je Biden.

“Demokrati i republikanci zajedno s našim saveznicima u Europi i Japanu i drugim mjestima, kako bismo bili sigurni da imate potrebnu finansijsku, humanitarnu i sigurnosnu pomoć”, dodao je, ističući da je prošlo 300 dana otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo svoj “brutalni napad na pravo Ukrajine da postoji kao nacija.”

Zelenskyy je izrazio Bidenu svoju zahvalnost za dvostranačku potporu "iz mog srca, srca Ukrajinaca, svih Ukrajinaca".

“Hvala, od naših običnih ljudi vašim običnim ljudima, Amerikancima”, rekao je.

Zelenski je također dao Bidenu medalju Križ za vojne zasluge koja je pripadala ukrajinskom vojniku, kapetanu baterije topničkih raketnih sistema visoke mobilnosti (HIMARS) koju su osigurale SAD. Vojnik je zamolio Zelenskog da je preda "vrlo hrabrom predsjedniku". Primajući medalju, Biden je rekao da je "nezaslužena, ali vrlo cijenjena".

Njih su dvojica kasnije održali zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je Biden uvjeravao Zelenskog u podršku SAD-a.

"Dat ćemo Ukrajini ono što joj treba da se može braniti, da može uspjeti i uspjeti na bojnom polju", rekao je Biden, dodajući "Ostajemo s Ukrajinom sve dok je Ukrajina tamo."

Na pitanje zašto jednostavno ne daju sve oružane sposobnosti koje Ukrajina traži, Biden je rekao da Sjedinjene Države daju Ukrajini ono što joj je potrebno da se može braniti i uspjeti na bojnom polju.

“Ideja da bismo Ukrajini dali materijal koji je bitno drugačiji od onoga što tamo već ide imala bi izglede za razbijanje NATO-a i razbijanje Europske unije i ostatka svijeta”, rekao je.

Biden je rekao da je proveo "nekoliko stotina sati" s evropskim saveznicima kako bi ih pozvao da nastave podržavati Ukrajinu.

“Oni to u potpunosti razumiju, ali ne žele ići u rat s Rusijom. Oni ne traže Treći svjetski rat”, rekao je.

Zelenski je upitan postoji li način da se okonča rat, “pravedan mir”.

“Za mene kao predsjednika,” rekao je Zelenski “samo mir nije kompromis po pitanju suvereniteta, slobode i teritorijalnog integriteta moje zemlje. Otplata za svu štetu nanesenu ruskom agresijom.”

Putovanje dolazi u trenutku kada američki zakonodavci raspravljaju o dodatnoj hitnoj pomoći Ukrajini od 45 milijardi dolara, čime bi ukupna američka ratna pomoć dosegla više od 100 milijardi dolara.

Proturaketna odbrana Patriot

Kad je Zelenskyy sletio na tlo SAD-a, Ministarstvo obrane SAD-a najavilo je 1,85 milijardi dolara dodatne sigurnosne pomoći za Ukrajinu, što uključuje bateriju protivzračne odbrane Patriot i municiju, dodatno streljivo za HIMARS, projektile, topništvo i drugo streljivo.

"Ovo povlačenje od milijardu dolara Ukrajini će pružiti proširenu protuzračnu obranu i sposobnosti preciznih napada, kao i dodatno streljivo i kritičnu opremu koju Ukrajina tako učinkovito koristi za obranu na bojnom polju", rekao je državni tajnik Antony Blinken u izjavi.

Blinken je rekao da Sjedinjene Države također najavljuju dodatnih 850 miliona dolara sigurnosne pomoći, čime se ukupni iznos penje na neviđenih 21,9 milijardi dolara od početka administracije.

Zelenskyy je opetovano pozvao SAD i druge da osiguraju sisteme protivzračne odbrane koji bi mogli pomoći Ukrajini da se nosi s napadima raketa i bespilotnih letjelica ruskih snaga koji su pogodili gradove diljem zemlje i uništili njezinu infrastrukturu.

Visoki dužnosnik administracije rekao je da će ukrajinske snage biti obučene kako koristiti sistem Patriot u trećoj zemlji, dodajući da će taj proces "trajati neko vrijeme".

“Ukrajinski vojnici su najbrži u učenju novih tehnologija koje sam ikada vidio. Učinit će to negdje u Njemačkoj ili Poljskoj, pretpostavljam”, rekao je umirovljeni zapovjednik američke vojske u Evropi Ben Hodges u intervjuu za Glas Amerike ukrajinski.

Patriot, dizajniran za zaštitu ograničenog područja, "najbolji je na svijetu za svoju svrhu", rekao je Hodges, "za obaranje krstarećih projektila i naprednih aviona", ali "nije srebrni metak".

Neke informacije za ovaj izvještaj došle su od agencija France-Presse i Reuters.

Iuliia Iarmolenko pridonijela je ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG