Linkovi

SAD šalju Patriot sisteme u Ukrajinu u okviru paketa pomoći od 1,85 milijardi dolara


Patriot missile defence system
Patriot missile defence system

Bidenova administracija objavila je da će dati 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, otvarajući finansiranje za raketnu bateriju Patriot dok je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy stigao u Washington na svoje prvo poznato putovanje izvan svoje zemlje od ruske invazije u februaru.

Objava Bijele kuće stigla je samo nekoliko sati prije nego što je Zelenskyy sletio u združenu bazu Andrews, nedaleko od glavnog grada. Paket uključuje 1 milijardu dolara u oružju i opremi iz zaliha Pentagona, uključujući bateriju Patriot po prvi put, i 850 miliona dolara u finansiranju kroz Ukrajinsku inicijativu za sigurnosnu pomoć. Dio USAI-ja će se koristiti za finansiranje satelitskog komunikacijskog sistema, koji će vjerovatno uključivati ključni satelitski mrežni sistem SpaceX Starlink u vlasništvu Elona Muska.

“Dok Rusija nastavlja sa svojim brutalnim napadima na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini, Sjedinjene Države žele dobrodošlicu predsjedniku Volodimiru Zelenskom u Washington, D.C. danas kako bi naglasili našu trajnu predanost narodu Ukrajine”, rekao je državni tajnik Antony Blinken u izjavi, dodajući da SAD će pružiti "kritične nove i dodatne vojne kapacitete kako bi pomogli Ukrajini da se odbrani od brutalnog i neizazvanog napada Rusije koji je u toku."

Zelenskyy i drugi ukrajinski dužnosnici vršili su pritisak na zapadne čelnike da osiguraju naprednije oružje, uključujući Patriote, kako bi pomogli svojoj zemlji u ratu s Rusijom. Patriot bi bio najnapredniji raketni sistem zemlja-zrak koji je Zapad dostavio Ukrajini za pomoć u odbijanju ruskih zračnih napada.

U paket su također uključene još dvije ključne stavke. Pentagon će Ukrajini poslati neobjavljeni broj kompleta municije za zajednički izravni napad ili JDAM. SAD će također finansirati satelitske komunikacijske terminale i usluge, kako bi poduprli potencijalnu ranjivost Ukrajine nakon što je Musk rekao da si njegova firma više ne može priuštiti besplatno pružanje usluga.

Kompleti će se koristiti za modificiranje masivnih bombi dodavanjem repnih peraja i preciznih navigacijskih sistema tako da se umjesto da se jednostavno ispuste iz borbenog aviona na metu, mogu osloboditi i navesti na metu.

Satelitski novac djelovao bi kao zaštita od mogućnosti da Musk ponovno zaprijeti da će ih prestati finansirati. Musk je isporučio prve Starlink terminale u Ukrajinu samo nekoliko dana nakon što je Rusija izvršila invaziju u februaru, a od oktobra je bilo više od 2200 satelita u niskoj orbiti koji su pružali širokopojasni internet Ukrajini.

U oktobru je zatražio od Pentagona da preuzme troškove rada Starlinka u Ukrajini i tweetao da SpaceX košta 20 miliona dolara mjesečno za podršku komunikacijskim potrebama zemlje.

Sistem je "mjenjač igre" jer je omogućio ukrajinskoj vojsci i infrastrukturi da nastave s radom, rekao je John Ferrari, viši suradnik i stručnjak za svemir na American Enterprise Institute. Iako je najava finansiranja od srijede za satelitske komunikacijske terminale i usluge i ne navodi Muskovu firmu, bilo bi teško uvesti druge sisteme na bojno polje jer oni često neće dobro raditi zajedno, rekao je Ferrari.

Odluka o slanju baterije Patriot dolazi unatoč prijetnjama ruskog Ministarstva vanjskih poslova da će se isporuka naprednog raketnog sustava zemlja-zrak smatrati provokativnim korakom te da će Patriot i sve posade koje ga prate biti legitimna meta moskovske vojske .

Ali Bijela kuća se protivi ideji da isporuka Patriota predstavlja eskalaciju američkog angažmana u ime Ukrajine. Visoki dužnosnik administracije, koji je izvijestio novinare pod uvjetom anonimnosti, rekao je da je Biden bio jasan da će se njegova administracija "nagnuti naprijed" u podršci Ukrajini, ali "ne nastoji se uključiti u izravan rat s Rusijom".

Nije jasno kada će točno Patriot stići na prve crte bojišnice u Ukrajini, budući da će američke trupe morati obučavati ukrajinske snage kako koristiti visokotehnološki sistem. Obuka bi mogla trajati nekoliko sedmica, a očekuje se da će se obaviti na poligonu Grafenwoehr u Njemačkoj. Do danas je sva obuka ukrajinskih snaga od strane SAD-a i Zapada održana u evropskim zemljama.

U paket pomoći uključeno je i više raketa za topničke raketne sisteme visoke mobilnosti ili HIMARS; 500 precizno navođenih topničkih zrna za haubice; 30 minobacačkih sistema i 10 000 minobacačkih granata; 37 vozila otporna na mine i zaštitu od zasjede (MRAP); 120 Humveeja; šest oklopnih kamiona; više od 2700 bacača granata i drugog oružja, neobjavljeni broj HARM zrak-zemlja proturadijacijskih projektila; Claymore protupješačke mine; municija za rušenje i drugu opremu i prsluke.

Inicijativa za sigurnosnu pomoć Ukrajine, koja plaća za kupovinu dugog dometa, finansirat će više od 200.000 metaka raznih vrsta municije, satelitske sisteme i stalnu obuku i održavanje.

Ovo je 28. put da je Pentagon povukao oružje s polica kako bi ga brzo isporučio Ukrajini, često stižući za nekoliko dana u Europu i rat. Sveukupno, SAD su osigurale oko 21,3 milijarde dolara vojne pomoći i opreme otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Pomoć dolazi u trenutku kada je Kongres spreman odobriti dodatnih 44,9 milijardi dolara pomoći Ukrajini kao dio zakona o velikoj potrošnji. To bi osiguralo da će se potpora SAD-a nastaviti sljedeće godine i kasnije jer republikanci preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom u januaru. Neki republikanski zastupnici izrazili su zabrinutost u vezi s pomoći.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG