Linkovi

Zelenski u Washingtonu: Hvala Sjedinjenim Državama i njenim građanima na podršci


President Joe Biden poses for a photo with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy in the Oval Office of the White House, in Washington, Dec. 21, 2022.
President Joe Biden poses for a photo with Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy in the Oval Office of the White House, in Washington, Dec. 21, 2022.

Predsjednik Joe Biden pozdravio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Bijeloj kući u njegovom prvom poznatom posjetu izvan Ukrajine otkako je Rusija pokrenula invaziju na zemlju u februaru.

“ Želim se zahvaliti narodu Amerike, narodu koji je toliko učinio za Ukrajinu, istinski sam zahvalan za sve”, kazao je večeras u Washingtonu predsjednik Ukrajine Volodymir Zelenskii, tijekom konferencije za novinare koju je u Bijeloj Kući održao sa svojim domaćinom , predsjednikom Bidenom.

Predsjednik Ukrajine stigao je u posjet Washingtonu na veliko iznenadjenje mnogih, uključujući i medije, a za posjetu se nije znalo do predveče u ponedjeljak.

Zelenskii se posebno zahvalio američkom predsjedniku na novom paketu pomoći za svoju zemlju, uključujući obrambeni sistem Patriot, rekavši: “ To će značajno ojačati našu zračnu obranu. Ovo je izuzetno važan korak da se osigura bezbjedan zračni prostor za Ukrajinu, da se spriječi Rusija da napada naš energetski sektor, naš narod, naša infrastruktura.”

Ranije se ukrajinski predsjednik zahvalio lično predsjedniku Bidenu, američkim zastupnicima, ali i "običnim ljudima" Amerike , dok je predsjednik Biden rekao da Ukrajinci "nadahnjuju svijet", prije nego što su dvojica čelnika započeli samit u Ovalnom uredu.

Američki predsjednik je takodjer rekao Zelenskom da je "čast biti uz vas" i obećao nastavak finansijske, vojne i humanitarne pomoći Ukrajini. Biden je također upozorio da Rusija "pokušava koristiti zimu kao oružje" u ratu.

Zelenskyy je rekao da je želio posjetiti Sjedinjene Države ranije, ali nije mogao. Naglasio je da "rat nije gotov" i da se njegova zemlja suočava s brojnim izazovima u borbi s Rusijom.

Biden Zelenskyy Washington
Biden Zelenskyy Washington

Visoki dužnosnik administracije rekao je ranije novinarima da je američki predsjednik Joe Biden pozvao Zelenskog da se sastane s njim, njegovim timom za nacionalnu sigurnost i njegovim kabinetom. Dužnosnik je rekao da će razgovori uključivati "dubinsku stratešku raspravu o budućem putu na bojnom polju", koju bi opremu i obuku SAD i drugi saveznici mogli pružiti, kao i gospodarsku, energetsku i humanitarnu pomoć.

“Predsjednik Biden će imati priliku potvrditi da se ova podrška ne odnosi samo na ono što smo radili prije, već na ono što ćemo učiniti danas i što ćemo nastaviti činiti koliko god bude potrebno”, rekao je dužnosnik.

Biden i prva dama Jill Biden pozdravili su Zelenskog, koji je nosio ležernu vojničku zelenu odjeću, dok je izlazio iz svog vozila. Rukovao se s Bidenom prije nego što su ušli na sastanak u Ovalnom uredu, nakon čega je uslijedila konferencija za novinare. Navečer će se Zelenskyy obratiti Kongresu.

"Danas sam u Washingtonu kako bih zahvalio američkom narodu, predsjedniku i Kongresu na njihovoj prijeko potrebnoj podršci", objavio je Zelenskyy na svom službenom Instagram računu nakon što je sletio. “I također nastaviti saradnju kako bismo približili našu pobjedu.” Rekao je da će posjet "ojačati otpornost i odbrambene sposobnosti" Ukrajine.

Zelenskyy je više puta pozvao SAD i druge da osiguraju sisteme protivzračne odbrane koji bi mogli pomoći Ukrajini da se nosi s raketnim i bespilotnim napadima snaga ruskog predsjednika Vladimira Putina koji su pogodili gradove diljem zemlje i uništili njezinu infrastrukturu.

Izvan logističkog dijela razgovora, dužnosnik administracije rekao je da posjet Zelenskog ima simboličku važnost u Sjedinjenim Državama, Ukrajini i drugdje u svijetu, dajući priliku da se "naglasi trajna predanost Sjedinjenih Država Ukrajini".

"Ovdje se radi o slanju poruke Putinu i slanju poruke svijetu da će Amerika biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", rekao je dužnosnik. “Predsjednik Putin loše je procijenio početak ovog sukoba kada je pretpostavio da će ukrajinski narod popustiti i da će se NATO razjediniti. Pogriješio je u obje točke. On je i dalje u krivu o našoj izdržljivosti. I to će ovaj posjet pokazati.”

Dužnosnik je rekao da će obraćanje Zelenskog Kongresu posebno pokazati dvostranačku prirodu potpore SAD-a.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, ne navodeći da će Zelenskyy biti prisutan, poslala je pismo zastupnicima u utorak potičući ih da prisustvuju sjednici u srijedu navečer.

"Završavamo vrlo posebnu sjednicu 117. Kongresa sa zakonodavstvom koje čini napredak za američki narod kao i podršku našoj demokraciji", napisala je Pelosi. "Molimo vas da budete prisutni zbog posebnog fokusa na demokraciju u srijedu navečer."

Ono što neće biti dio posjeta Zelenskog, prema Bidenovoj administraciji, je bilo kakav pritisak na Ukrajinu da pokuša pregovorima okončati rat koji je Rusija započela.

Visoki dužnosnik administracije rekao je da Rusija može okončati rat u bilo kojem trenutku napuštanjem Ukrajine, te da Rusija nije pokazala namjeru da to učini ili da se uključi u ozbiljne pregovore.

Dužnosnik je rekao da Biden “neće vršiti pritisak niti gurati Zelenskog za pregovarački stol, već će radije raditi s Kongresom i s našim saveznicima kako bi Ukrajinu stavio u najbolju moguću poziciju na bojnom polju, tako da kada za to dođe vrijeme upravo oni su u najboljoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom.”

US and Ukrainian flags are put in place along Pennsylvania Ave., Dec. 21, 2022, ahead of a visit from Ukraine President Volodymyr Zelenskyy in Washington.
US and Ukrainian flags are put in place along Pennsylvania Ave., Dec. 21, 2022, ahead of a visit from Ukraine President Volodymyr Zelenskyy in Washington.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG