Linkovi

Zelenski pred Vijećem sigurnosti UN-a: Buča nije jedini masakr, zaustavite rat ili se rasformirajte


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obraća se Vijeću sigurnosti UN-a 5. aprila 2022. (Foto: Reuters/Andrew Kelly)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obraća se Vijeću sigurnosti UN-a 5. aprila 2022. (Foto: Reuters/Andrew Kelly)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je članice Vijeća sigurnosti UN-a da odmah zaustave rat u Ukrajini, ističući da jedna od članica tog tijela u potpunosti krši Povelju UN-a.

U snažnom govoru preko video linka, Zelenski je opisao prizore iz Buče, predgrađa Kijeva gdje je ruska vojska, kako tvrdi Ukrajina, pogubila nekoliko stotina civila, i upozorio da Buča nije jedino mjesto gdje su počinjena takva zvjerstva, te da će se tek otkrivati nova mjesta zločina nad civilima.

"Obraćam vam se u ime uspomene na preminule. Umrli su u mukama. Civile su pregazili tenkovi. Odsječeni su im udovi, prerezani grkljani, žene su silovane. Ti činovi se ne razlikuju mnogo od ponašanja pripadnika Islamske države. A zemlja koja čini te zločine sjedi ovdje, u Vijeću sigurnosti", rekao je Zelenski.

Rusija poriče ubistva civila i tvrdi da je Kijev inscenirao prizore ubijenih civila na ulicama kako bi pridobio podršku Zapada.

"Ali sada je 2022. Imamo satelitske snimke. Možemo da sprovedemo istragu. Želimo da osiguramo maksimalan pristup novinarima, i saradnju sa međunarodnim tribunalom za ratne zločine", rekao je ukrajinski predsjednik.

"Najstrašniji ratni zločini poslije Drugog svjetskog rata su počinjeni u Ukrajini. Ruska vojska je artiljerijom i vazdušnim udarima pretvorila naše gradove u prah i pepeo. Namjerno gađaju skloništa gdje se civili kriju od vazdušnih napada", rekao je Zelenski.

On je pozvao članice Vijeća sigurnosti da kažnjavanjem Rusije pruže primjer svim ratnim zločincima u svijetu i dodao da rusko pravo veta u Vijeću ne može da znači dozvolu da se ubistva nastavljaju.

"UN mogu da se jednostavno zatvore ako se ovo dozvoli. Da li mislite da je prošlo vrijeme međunarodnog prava? Ako je odgovor ne, morate da odmah reagujete da se uspostavi poštovanje prvog člana Povelje 1 UN-a", poručio je ukrajinski lider i dodao da sistem UN-a mora da se reformiše.

Ubijeni ukrajinski civil sa rukama vezanim iza leđa leži na zemlji u Buči, 4. aprila 2022.
Ubijeni ukrajinski civil sa rukama vezanim iza leđa leži na zemlji u Buči, 4. aprila 2022.

Podsjetio je na masovna ubistva u drugim zemljama, od Sirije i Libije, preko Afganistana do Jemena, koje članice svjetske organizacije nisu uspjele da zaustave.

"Trebalo je da se garantuje mir, i onda možda ne bi bilo rata u mojoj zemlji", izjavio je Zelenski. "Ali svijet je gledao i nije preduzeo ništa poslije rata u Gruziji, ili okupacije Krima", dodao je predsjednik Ukrajine.

On je također istakao da se ruski okupatori ponašaju kao kolonizatori.

"Rusija želi da pretvori Ukrajinu u tihe robove. Ruska vojska pljačka gradove koje su osvojili. Kradu sve - od hrane do ostavljenog nakita, prekrivenog krvlju", rekao je Zelenski.

Poručio je da ruski vojnici i oni koji su izdali naređenja za ubistva civila moraju da se privedu pred tribunal koji bi, kako je rekao, imao ulogu sličnu sudu u Nirnbergu.

Zelenski je predložio održavanje globalne konferencije o reformi svjetskog sigurnosnog sistema sistema a članicama Vijeća sigurnosti poručio da imaju dvije opcije - da izbace Rusiju iz svog članstva kako ne bi mogla da blokira odluke o sopstvenoj agresiji i ratu, ili da reformišu to tijelo kako bi se uspostavio mir.

"Ako nema alternative, sljedeća opcija je da se rasformišete", zaključio je ukrajinski predsjednik.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG