Linkovi

Putin: Svijet suočen sa krizom u snabdijevanju hranom zbog sankcija


Ruski predsjednik Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)
Ruski predsjednik Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da Rusija mora pomno da prati izvoz hrane u "neprijateljske" zemlje zato što su sankcije Zapada izazvale globalnu krizu u snabdijevanju hranom i nekontrolisani rast cijena energije.

Zapadne sankcije, uvedene zbog Putinove invazije na Ukrajinu, dovele su Rusiju na ivicu najgore ekonomske krize od pada Sovjetskog saveza 1991. godine, mada Moskva tvrdi da bi globalne posljedice kaznenih mjera mogle da budu daleko značajnije.

Putin je upozorio da će veće cijene energije, zajedno sa nestašicama đubriva, podstaći Zapad da štampa novac da bi kupio zalihe, što će dovesti do nestašica hrane u siromašnijim zemljama.

"To će neminovno pogoršati nestašice hrane u najsiromašnijim dijelovima svijeta, izazvati novi talas migracije i dovesti do još većeg rasta cijena hrane. U ovim uslovima, nestašice đubriva na globalnom tržištu su neminovne. Moramo da budemo oprezniji kada je riječ o zalihama hrane u inostranstvu, a naročito da pomno pratimo izvoz u neprijateljske zemlje", rekao je Putin.

Jedan od Putinovih saveznika upozorio je prošle nedjelje da bi Rusija zbog zapadnih sankcija mogla poljoprivrednim proizvodima da snabdijeva samo "prijateljske" zemlje.

Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice, i uglavnom snabdijeva Afriku i Bliski istok, kao i jedan od najvećih proizvođača đubriva.

Ruski lider je takođe upozorio da će Moskva odgovoriti na sve pokušaje da se nacionalizuje ruska imovina u inostranstvu, uz ocjenu da je riječ o "maču sa dve oštrice".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG