Linkovi

Ukrajinci kažu da se Rusija sprema za ofanzivu na jugoistoku zemlje


Ukrajinski predsjednik Volodymir Zelenski u Buči blizu Kijeva, Ukrajina, ponedjeljak, 4. aprila 2022.
Ukrajinski predsjednik Volodymir Zelenski u Buči blizu Kijeva, Ukrajina, ponedjeljak, 4. aprila 2022.

Ruske snage u utorak su se pripremale za ofanzivu na jugoistoku Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska, dok se predsjednik Volodimir Zelenski pripremao za razgovor s Vijećem sigurnosti UN-a usred ogorčenja zbog dokaza da su moskovski vojnici namjerno ubijali civile.

Vlada ruskog predsjednika Vladimira Putina šalje vojnike na istok Ukrajine kako bi preuzela kontrolu nad industrijskim središtem poznatim kao Donbas. To je uslijedilo nakon povlačenja Rusije iz gradova oko glavnog grada Kijeva, što je dovelo do otkrivanja leševa, što je izazvalo optužbe za ratne zločine i zahtjeve za oštrijim sankcijama Moskvi.

Ruske snage su fokusirane na zauzimanje gradova Popasna i Rubižne u oblastima Donjeck i Lugansk i crnomorske luke Mariupolj, objavio je Generalštab na svojoj Facebook stranici. Donjeck i Luhansk su pod kontrolom separatista koje podržava Rusija, a Moskva ih priznaje kao nezavisne države. Generalštab je saopštio da je blokiran pristup Harkovu na istoku, drugom po veličini ukrajinskom gradu.

Rusko povlačenje iz gradova oko Kijeva otkrilo je leševe, što je dovelo do poziva na strožije sankcije protiv Kremlja, posebno na prekid uvoza gasa i nafte iz Rusije.

Njemačka i Francuska reagovale su protjerivanjem desetina ruskih diplomata, sugerirajući da su špijuni. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da ruskom lideru Vladimiru Putinu treba suditi za ratne zločine.

"Ovaj tip je brutalan, a ono što se dešava u Buči je nečuveno", rekao je Biden, misleći na grad sjeverozapadno od glavnog grada koji je bio poprište nekih od užasa.

Očekuje se da će otkriće tijela u Buči biti centralna tačka sjednice Vijeća sigurnosti, rekla je Barbara Woodward, britanska ambasadorica u UN-u, koja predsjedava Vijećem.

Zelenski, govoreći iz Ukrajine, planira se obratiti se najmoćnijem tijelu UN-a.

Novinari Associated Pressa u Buči izbrojali su desetine leševa u civilu i očigledno bez oružja, mnogi su upucani iz neposredne blizine, a nekima su ruke bile vezane.

Nakon obilaska kvartova Buče i razgovora sa preživjelima, Zelenski je u video obraćanju obećao da će Ukrajina raditi s Evropskom unijom i Međunarodnim krivičnim sudom na identifikaciji ruskih boraca umiješanih u zločine.

"Doći će vrijeme kada će svaki Rus saznati cijelu istinu o tome ko je od njihovih sugrađana ubio, ko je naređivao, ko je zažmirio na ubistva", rekao je on.

Rusija je odbacila optužbe o zločinima kao izmišljotine Ukrajine.

This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing.
Žena hoda pored tijela svog muža, brata i još jednog muškarca, koji su ubijeni ispred njene kuće u Buči, na periferiji Kijeva, Ukrajina, u ponedjeljak, 4. aprila 2022.
Žena hoda pored tijela svog muža, brata i još jednog muškarca, koji su ubijeni ispred njene kuće u Buči, na periferiji Kijeva, Ukrajina, u ponedjeljak, 4. aprila 2022.
This image contains sensitive content which some people may find offensive or disturbing - Click to reveal
Žena hoda pored tijela svog muža, brata i još jednog muškarca, koji su ubijeni ispred njene kuće u Buči, na periferiji Kijeva, Ukrajina, u ponedjeljak, 4. aprila 2022.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su tijela najmanje 410 civila pronađena u gradovima oko Kijeva koji su ponovo pod ukrajinskom kontrolom.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia insistirao je u ponedeljak na konferenciji za novinare da za vrijeme dok je Buča bila pod ruskom kontrolom, "nijedna lokalna osoba nije pretrpjela bilo kakvu nasilnu akciju".

Međutim, satelitski snimci visoke rezolucije komercijalnog provajdera Maxar Technologies pokazali su da su mnoga tijela ležala na otvorenom već sedmicama, za vrijeme dok su ruske snage bile u Buči. New York Times prvi je izvijestio o satelitskim snimcima na kojima se vide mrtvi.

Zapadni i ukrajinski lideri su i ranije optuživali Rusiju za ratne zločine. Tužilac Međunarodnog krivičnog suda već je otvorio istragu. Ali najnoviji izvještaji su pojačali osudu.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da slike iz Buče otkrivaju "nevjerovatnu brutalnost ruskog rukovodstva i onih koji prate njegovu propagandu".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da postoje jasni dokazi o ratnim zločinima u Buči koji zahtijevaju nove kaznene mjere.

Iako ujedinjeni u bijesu, činilo se da su evropski saveznici podijeljeni oko toga kako da odgovore. Dok je Poljska pozivala Evropu da se brzo odvikne od ruske energije, Njemačka je rekla da će se držati postepenog pristupa postepenog ukidanja uvoza uglja i nafte u narednih nekoliko mjeseci.

Rusija je povukla mnoge svoje snage iz oblasti oko Kijeva nakon što je osujećena u nastojanju da brzo zauzme glavni grad.

Američki zvaničnik, koji se obratio novinarima pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da Amerika procjenjuje da se ruske snage ponovo snabdijevaju ili pojačavaju u Bjelorusiji i da će se zatim vratiti u Ukrajinu, potencijalno u region Donbasa na istoku.

Rusko granatiranje je ubilo 11 ljudi u južnom gradu Mikolajvu, rekao je regionalni guverner Vitaliy Kim u video poruci na društvenim mrežama.

Zelenski je pozvao na više naoružanja dok Rusija priprema nove ofanzive.

"Da smo već dobili ono što nam je potrebno - sve ove avione, tenkove, artiljeriju, protivraketno i protivbrodsko oružje - mogli smo spasiti hiljade ljudi", rekao je.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG