Linkovi

Blinken: Smišljena kampanja Rusije da počini zvjerstva u Buči


Dječak porolazi pord grobova sa tijelima civila koje su, prema navodima stanovnika, ubile ruske snage u Buči. (Foto: REUTERS/Vladyslav Musiienko)
Dječak porolazi pord grobova sa tijelima civila koje su, prema navodima stanovnika, ubile ruske snage u Buči. (Foto: REUTERS/Vladyslav Musiienko)

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u utorak da ubistva civila u ukrajinskom gradu Buča nisu nasumični potez odmetnute jedinice već dio smišljene ruske kampanje da počini zvjerske zločine.

Blinken nije ponudio dokaze za tvrdnje o smišljenoj kampanji, prenosi agencija Reuters. Međutim, uoči odlaska u Brisel na sastanak ministara inostranih poslova NATO-a, novinarima je rekao da Washington podržava napore Ukrajine da istraži šta se dogodilo.

"Ono što smo vidjeli u Buči nije nasumični potez odmetnute jedinice. Riječ je o smišljenoj kampanji da se ubija, muči, siluje, počine zvjerstva. Izvještaji su više nego kredibilni, svijet može da vidi dokaze", naglasio je Blinken.

U Briselu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da očekuje da će biti otkriveno više zvjerskih zločina, kako ruske trupe budu nastavile da se povlače iz područja oko Kijeva.

Stoltenberg je rekao da "nismo vidjeli sve što se dogodilo zato što Rusija i dalje kontroliše većinu teritorija oko prijestolnice".

"Međutim, kada i ako povuku svoje snage, a ukrajinske trupe preuzmu kontrolu, bojim se da ćemo vidjeti više masovnih grobnica, zvjerstava i primjera ratnih zločina", upozorio je Stoltenberg.

Također je odbacio ruske tvrdnje da su zločini iscenirani, uz napomenu da su se "ta zvjerstva dogodila tokom perioda kada je Rusija kontrolisala ta područja".

"Oni su odgovorni. Drugo, imamo informacije iz više različitih izvora", rekao je generalni sekretar NATO-a.

Također je dodao da će Rusija narednih nekoliko nedjelja vjerovatno pokrenuti ofanzivu u ukrajinskom istočnom regionu Donbasu.

"Narednih nedelja očekujemo dalji ruski pritisak na istočnu i južnu Ukrajinu da bi pokušali da zauzmu celi Donbas i naprave kopneni most do okupiranog Krima", rekao je Stoltenberg.

U Torinu, italijanski premijer Mario Draghi rekao je da se moraju kazniti odgovorni za "zvjerstva" u Ukrajini i pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi "masakr civila".

"Ratni zločini moraju da budu kažnjeni. Predsjednik Putin, ruske vlasti i vojska će odgovarati za svoje poteze", poručio je Dragi i zatražio nezavisnu istragu ubistava civila u Buči.

Italija je u utorak odlučila da protjera ruske diplomate iz bezbjednosnih razloga, po ugledu na Njemačku i Francusku dan ranije. Španija je također u utorak protjerala 25 ruskih diplomata i službenika ambasade. Estonija i Letonija saopštile su u utorak da će zatvoriti ruske konzulate u dva grada i protjerati ukupno 27 ruskih diplomata i zaposlenih u tim baltičkim zemljama.

Rusija je odbacila odgovornost za ubistva u Buči, kao i optužbe da napada civile. Moskva je optužila Zapad da je iscenirao događaje u Buči da bi diskreditovao Rusiju.

Poslije povlačenja ruskih snaga iz Buče, blizu Kijeva, otkrivene su masovne grobnice i tela civila na ulicama. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je ubijeno najmanje 300 civila i da će i u drugim područjima vjerovatno biti otkriveno više žrtava.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG