Linkovi

Španija zaplijenila jahtu ruskom oligarhu nakon urgiranja SAD-a


Civilna garda prati agente američkog FBI-a i agenta američke domovinske sigurnosti sa jahte zvane Tango u Palma de Majorci, Španija, ponedjeljak, 4. aprila 2022.
Civilna garda prati agente američkog FBI-a i agenta američke domovinske sigurnosti sa jahte zvane Tango u Palma de Majorci, Španija, ponedjeljak, 4. aprila 2022.

Na insistiranje Sjedinjenih Država, Španija je u ponedjeljak zaplijenila jahtu ruskog oligarha Viktora Vekselberga u brodogradilištu na španskom ostrvu Majorka.

Jahta Tango, dugačka 78 metaram, procijenjena je na više od 99 miliona dolara.

To je prvi put od ruske invazije na Ukrajinu da su SAD umiješane u zaplijenu imovine ruskog oligarha. Taj potez dolazi u okviru nove radne grupe KleptoCapture Ministarstva pravde, za koju se očekuje da će krenuti u potragu za većom imovinom koju drže ruski oligarsi.

„Prva zaplijena imovine koju je naša radna grupa zaplijenila sankcioniranoj osobi koja je bliska s ruskim režimom. Neće biti posljednja”, rekao je državni tužilac Merrick B. Garland u saopćenju za javnost. „Zajedno, sa našim međunarodnim partnerima, učinit ćemo sve što je u našoj moći da pozovemo na odgovornost svakog pojedinca čija kriminalna djela omogućavaju ruskoj vladi da nastavi svoj nepravedni rat.”

Vekselberg, koji vodi energetski i aluminijumski konglomerat Renova, već je bio predmet višestrukih američkih sankcija, uključujući i zbog ruske invazije na Ukrajinu.

On još nije komentirao zaplijenu. Španija je navodno zaplijenila još tri jahte u vlasništvu ruskih oligarha.

Neke informacije potiču od Reutersa.
XS
SM
MD
LG