Linkovi

Zelenski i Putin na samitu G-20 u novembru


Arhiv  - Delegati na sastanku ministara finansija G20 u Džakarti, 17. februar 2020.
Arhiv  - Delegati na sastanku ministara finansija G20 u Džakarti, 17. februar 2020.

Predsjednik Indonezije Džoko Vidodo rekao je da su ukrajinski i ruski predsjednik, Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, pristali da prisustvuju samitu G-20, na Baliju u novembru.

Vidodo, koji trenutno predsjedava G-20, rekao je u obraćanju u petak da je ove nedjelje telefonom razgovarao sa Zelenskim i Putinom. Dodao je da je pozvao oba lidera da rat okončaju pregovorima.

"Naglasio sam važnost hitnog okončanja rata. Također sam naglasio da bi mirovni napori trebalo da se nastave i da je Indonezija spremna da im doprinese", rekao je Vidodo.

Također je rekao da je pozvao Putina i Zelenskog na samit G-20 imajući u vidu činjenicu da rat u Ukrajini ima velike posljedice po globalnu ekonomiju.

"Razumijemo da G-20 ima ulogu katalizatora u oporavku globalne ekonomije", rekao je indonežanski predsjednik.

Istakao je da je odbio zahtjev ukrajinskog lidera da pošalje oružje i da će umjesto toga poslati humanitarnu pomoć.

"Ustav Indonezije i naši spoljnopolitički principi zabranjuju nam da pružamo pomoć u oružju drugim zemljama", napomenuo je Vidodo.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG