Linkovi

Producentkinja RSE poginula u granatiranju Kijeva


Vira Hirič počela je da radi u kijevskom birou Radija Slobodna Evropa 1. februara 2018. godine.
Vira Hirič počela je da radi u kijevskom birou Radija Slobodna Evropa 1. februara 2018. godine.

Producentkinja Radija Slobodna Evropa (RSE) Vira Hirič je poginula kada je ruska raketa pogodila kuću u kojoj je živjela u Kijevu. 

Granatiranje je izvršeno 28. aprila. Njeno tijelo je pronađeno ispod ruševine 29. aprila ujutru.

Vira Hirič počela je da radi u kijevskom birou Radija Slobodna Evropa 1. februara 2018. godine. Prije toga je radila na vodećim ukrajinskim TV kanalima.

Redakcija Radija Slobodna Evropa izražava saučešće porodici Vire Hirič i pamtiće je kao blistavu i ljubaznu osobu, pravog profesionalca.

Usljed jučerašnjeg granatiranja Kijeva ruskim projektilima, 1. i 2. sprat stambene zgrade od 25 spratova djelimično su uništeni.

Prema podacima gradskih vlasti, još četiri osobe su hospitalizovane.
Granatiranje Kijeva 28. aprila se dogodilo tokom posjete generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Antonija Guterresa.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija pucala na Kijev "odmah" po završetku njegovih razgovora sa generalnim sekretarom UN-a.

Ministarstvo odbrane Rusije komentarisalo je jučerašnje raketne udare na Kijev, rekavši da je visokoprecizno oružje dugog dometa uništilo proizvodne pogone preduzeća raketno-kosmičke industrije Artem u Kijevu.

Ukrajinske vlasti nisu prijavile "uništenje proizvodnih zgrada" odbrambenog kombinata Artem.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG