Linkovi

Ukrajinci kažu da imaju gubitke na istoku, ali su ruski "još gori"


Arhiv - Uništeno rusko vozilo u regionu Harkova, 14. april 2022. (Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis)
Arhiv - Uništeno rusko vozilo u regionu Harkova, 14. april 2022. (Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis)

Ukrajina je u petak priznala da trpi teške gubitke u ruskom napadu na istoku zemlje, ali navodi da su ruski gubici još gori, prenosi agencija Reuters.

S obzirom na to da nije bila uspješna u napadu na Kijev prošlog mjeseca, Rusija sada pokušava da osvoji dva istočna regiona, poznata pod zajedničkim imenom Donbas.

Ukrajina je priznala da je izgubila kontrolu nad nekim gradovima i selima od početka ofanzive prošle nedjelje, ali je poručila da je Moskva ostvarila dobitke uz ogromnu cijenu po ruske snage, već pogođene prethodnim porazom blizu prijestolnice.

"Imamo ozbiljne gubitke, ali su ruski mnogo, mnogo veći... Imaju ogromne gubitke", rekao je savjetnik predsjednika Oleksej Arestovič.

Arestovič je rekao da je vojna situacija teška, ali da se može kontrolisati.

Britanija je saopštila da se borbe naročito teške oko gradova Lisičansk i Severodonjeck, i da ruske snage pokušavaju da napreduju južno, od Izijuma, koji kontrolišu, do Slovjanska.

"Zbog snažnog ukrajinskog otpora, ruski teritorijalni dobici su ograničeni i postignuti uz značajnu cijenu po ruske snage", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Neimenovani zapadni zvaničnici saopštili su u petak da je Rusija pretrpjela manje žrtava otkako je smanjila obim invazije, ali da je njihov broj i dalje prilično visok, i da to utiče na volju ruskih snaga da se bore.

"Priroda operacija je sužena, u geografskom smislu, tako da se smanjuju ukupni brojevi. Međutim, nivo žrtava u područjima gdje se sukobljavaju sa ukrajinskim snagama je i dalje prilično visok", rekao je jedan od zvaničnika.

Na pitanje novinara o ukrajinskim žrtvama, odgovorio je da ima ukrajinskih gubitaka u Donbasu, "ali svakako ne u obimu koji trpe ruske snage".

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da ruska ofanziva u Donbasu, po svemu sudeći, ne ide po planu.

Najkrvavije borbe i najgora humanitarna situacija je u Mariupolju, južnoj luci razorenoj u dvomjesečnom ruskom bombardovanju i opsadi.

Ukrajina je saopštila da je 100.000 civila i dalje u gradu, čiji je najveći dio pod ruskom okupacijom. Stotine civila i preostali ukrajinski borci kriju se u podzemnim bunkerima ispod čeličane Azovstal.

Kabinet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog saopštio je da je za petak planirana operacija da se civili evakuišu iz čeličane, ali nije iznio više detalja.

Zelenski je prethodno optužio Rusiju da pokušava da ponizi Ujedinjene nacije raketnim napadom na Kijev za vrijeme posjete generalnog sekretara Antonia Guterresa.

Rusija je u četvrtak pogodila dvije zgrade u ukrajinskoj prijestolnici, a poginula je novinarka Radija Slobodne Evrope.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je uništilo "proizvodne pogone", u fabrici oružja Artem u Kijevu. Ruski napad izveden je sat vremena nakon zajedničke konferencije Zelenskog i Guterresa koji je obišao pogođena mjesta u Kijevu i okolini i osudio napade na civile.

"Ovo mnogo govori o istinskom ruskom stavu prema globalnim istitucijama, o pokušajima ruskog liderstva da ponize Ujedinjene nacije i sve što ta organizacija zastupa. Zbog toga je potreban snažan odgovor", poručio je Zelenski u video obraćanju naciji u četvrtak veče.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je napadom, ruski predsjednik Vladimir Putin pokazao Guterresu "srednji prst".

XS
SM
MD
LG