Linkovi

Bidenova administracija zahtijeva ovlaštenja da zaplijenjenu rusku imovinu preda Ukrajini


Američki predsjednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden

Bidenova administracija traži od Kongresa dodatna zakonska ovlaštenja kako bi se američkoj vladi olakšalo da zaplijeni imovinu ruske vlade i oligarha i prebaci prihod u Ukrajinu.

Bijela kuća je u četvrtak objavila paket zakonodavnih izmjena kada je predsjednik Joe Biden zatražio od Kongresa 33 milijarde dolara dodatne pomoći za Ukrajinu dok pokušava da se odbrani od razorne ruske invazije, koja sada traje tri mjeseca.

Ako budu usvojene, predložene mjere bi "uspostavile nova tijela za oduzimanje imovine povezane s ruskom kleptokratijom, omogućile bi vladi da poveže prihode za podršku Ukrajini i dodatno ojačale povezane instrumente za provođenje zakona", navodi se u saopćenju Bijele kuće.

Američki državni tužilac Merrick Garland pozvao je Kongres da brzo donese promjene.

"Prijedlozi koje je predsjednik najavio dat će Ministarstvu pravosuđa ključne resurse i alate za nastavak i jačanje ovog rada", rekao je Garland u četvrtak tokom saslušanja Pododbora za aproprijacije Predstavničkog doma.

Prijedlog dolazi nakon što su ukrajinski zvaničnici tražili od zapadnih vlada da predaju imovinu ruskih oligarha i državnu imovinu zaplijenjenu od početka ruske invazije 24. februara.

Prošle sedmice, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se zaplijenjena ruska imovina, uključujući zamrznute rezerve ruske Centralne banke, "mora koristiti za obnovu Ukrajine nakon rata, kao i za plaćanje gubitaka nanesenih drugim nacijama".

Prema Bijeloj kući, zemlje članice Evropske unije prijavile su zamrzavanje više od 30 milijardi dolara vrijedne ruske imovine, uključujući brodove, helikoptere, nekretnine i umjetnine u vrijednosti od 7 milijardi dolara.

Nasuprot tome, Ministarstvo finansija SAD-a je sankcionisalo i blokiralo brodove i avione ruske elite vrijedne više od milijardu dolara, saopštila je Bijela kuća.

Konfiskacije uključuju i ovomjesečnu zaplijenu jahte vrijedne 90 miliona dolara u vlasništvu ruskog oligarha Viktora Vekselberga.

Osim toga, Odjel je zamrznuo stotine miliona dolara imovine ruske elite koja se nalazi na računima u američkim bankama, saopštila je Bijela kuća.

Američki zakonodavci izrazili su podršku pojačanoj provedbi sankcija uvedenih ruskim pojedincima i kompanijama.

Kritičari kažu da neke od predloženih zakonskih promjena idu predaleko i da bi mogle dovesti do zloupotrebe vlasti u pogledu građanskog oduzimanja.

"Nije usmjeren samo na 'oligarhe' i 'ruske elite', šta god to značilo", rekao je David Smith, bivši federalni tužilac koji sada radi u privatnoj praksi. "Mnoge odredbe bi uvelike proširile vladina ovlaštenja za građanskopravno oduzimanje i u drugim slučajevima."

Ključni prijedlog administracije omogućio bi ministarstvima pravosuđa, trezora i vanjskih poslova da Ukrajini predaju oduzetu rusku imovinu.

Trenutno, oduzeta imovina ide u Fond za oduzimanje imovine Ministarstva pravde, koji se prvenstveno koristi za kompenzaciju žrtvama zločina i za finansiranje istraga.

Kako bi se vladu ovlastilo da da novac Ukrajini, moralo bi se izmijeniti "više statuta", prema Ministarstvu pravde.

Garland je tokom saslušanja u Predstavničkom domu rekao da će predložene izmjene "olakšati" prijenos zaplijenjene ruske imovine u Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG