Linkovi

Zbog Brittney Griner, američke košarkašice izbjegavaju Rusiju u pauzi WNBA lige


Brittney Griner je osuđena u Rusiji na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.
Brittney Griner je osuđena u Rusiji na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Dobro poznati i medijski veoma praćeni pravni problemi sa kojima se Brittney Griner suočava u Rusiji i invazija te zemlje na Ukrajinu doprinijeli su da se najbolje košarkašice svijeta, koje su donedavno nastupale u WNBA ligi, odluče da - tokom pauze u SAD-u - svoj talenat unovče negdje drugo.

U posljednjih nekoliko decenija, Rusija je bila omiljena destinacija WNBA košarkašica, zato što su mogle da računaju na visoka primanja - nekad i iznad milion dolara po sezoni - ali i odlične uslove za život i trening, koje su im timovi nudili.

Sve je to naglo prestalo da bude moguće.

„Iskreno, vrijeme koje sam provela u Rusiji bilo je divno, ali posebno zbog toga što je BG (Brittney Griner) i dalje nepravedno pritvorena tamo, niko neće ponovo otići u Rusiju, dok ona ne bude nazad, kod svoje kuće”, kaže Breanna Stewart, koja je u Rusiji igrala sa Griner u istom timu, koji im je objema platio milione. „Mislim da sada ljudi žele da odu u inostranstvo i ukoliko razlika u visini ugovora nije mnogo drugačija, žele da budu na boljem mjestu.”

Griner je uhapšena u februaru, pritvorena i zatim osuđena zbog posjedovanja narkotika usred ruske invazije na Ukrajinu. Prošlog mjeseca izrečena joj je kazna od devet godina zatvora.

Upravo zato, Stewart i druge zvijezde WNBA, kao što su Jonquel Jones i Courtney Vandersloot - koje su također zaradile milione igrajući u Rusiji - ove zime idu da igraju košarku negdje drugdje.

Sve tri igrale su za Jekaterinburg, isti tim za koji je igrala Brittney Griner. Klub iz istoimenog grada osvojio je pet titula klupskog prvaka Evrope u posljednjih osam godina i dominira ruskom i evropskom košarkom već skoro dvije decenije, tokom kojih su za njega igrale američke košarkaške legende, kao što su DeLisha Milton Jones i Diana Taurasi.

Desetak NBA igračica igralo je u Rusiji prošle zime, a nijedna od njih se ne vraća ove godine.

Poslije Svjetskog prvenstva, Stewart ide u Tursku da igra za Fenerbahce. Najbolje igračice mogu da zarade nekoliko stotina hiljada dolara po sezoni u Turskoj, znatno manje nego u Rusiji. Međutim, igranje u Turskoj omogućava Breanni Stewart da bude bliže porodici svoje supruge u Španiji.

„Želite da imate bolji životni stil, bolje iskustvo van parketa i da nastavite da cijenite druge zemlje”, kaže ona.

Ni Courtney Vandersloot se ne vraća u Rusiju, već je odlučila da igra u Mađarskoj, zemlji koja joj je 2016. dala državljanstvo.

„Ja sam Mađarica. Mislim da će biti posebno, jer nisam igrala tamo otkad sam dobila državljanstvo", kaže ona.

Trideset-trogodišnja košarkašica kaže da mnogo toga mora da se promijeni prije nego što bi i razmotrila da opet ode u Rusiju da igra, iako ima mnogo dragih uspomena na ljude u Rusiji.

„Stvar je u tome da nas je naš klub tretirao veoma lijepo i stvorili smo baš snažne veze sa tim ljudima. Nikad ne bih zatvorila vrata tome”, kaže Vandersloot. „Zbog cijele situacije sa BG zaista je teško i pomisliti da je za ikoga bezbjedno da sada ide tamo”.

Jones će se pridružiti Breanni Stewart u Turskoj, gdje će igrati za Mersin. Reprezentativka BiH kaže da bi razmotrila da ponovo igra u Rusiji ukoliko bi se stvari promijenile politički i ukoliko bi Griner bilo omogućeno da se vrati u SAD.

Situacija sa Brittney Griner je na umu i mladih WNBA košarkašica.

Rhyne Howard, koja je izabrana za rukija godine u WNBA ove sezone, igraće u Italiji ove zime - što je njeno prvo iskustvo u inostranstvu. Ona kaže da je bila vrlo pažljiva kada je odlučivala gdje želi da igra.

„Svako će da bude malo više pažljiv s obzirom na ovu situaciju”, kaže Howard.

Američke košarkašice nisu jedine koje više ne idu u Rusiju. Krilo Chicago Skyja Emma Meesseman, zvijezda belgijske reprezentacije, igrala je u Rusiji sa Stewart, Jones i Vandersloot. I ona će predstojeće zime igrati u Turskoj.

WNBA liga pokušava da stvori situaciju u kojoj će košarkašicama ostanak kod kuće tokom pauze biti bolja opacija.

Komesarka Cathy Engelber izjavila je tokom finala play-offa da najbolje košarkašice, kada se saberu osnovna plata, nagradni bonusi i sponzorski ugovor, koji nudi liga, mogu da zarade i do 700 hiljada dolara.

I dok samo nekoliko košarkašica može da dostigne tu sumu, desetak košarkašica odlučilo je da potpiše marktinške ugovore sa ligom tokom pauze između dvije sezone.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG