Linkovi

Rusija: Brittney Griner osuđena na devet godina zatvora


Britni Grajner u sudnici moskovskog suda (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)
Britni Grajner u sudnici moskovskog suda (Foto: REUTERS/Evgenia Novozhenina)

Ruski sud osudio je Britni Grajner, američku košarkašku zvijezdu, na devet godina zatvora za posjedovanje i krijumčarenje droge.

Tužilaštvo je za Grajner zahtijevalo zatvorsku kaznu u trajanju od devet i po godina, dok je odbrana tražila oslobađanje.

Njen pravni tim saopštio je da će se žaliti na presudu navodeći da ju sud odbacio priložene dokaze, kao i činjenicu da je Grajner prihvatila krivicu.

Košarkašica Britni Grajner, koja je priznala krivicu, obratila se sudu u Moskvi uoči izricanja presude. Ona se izvinila za, kako se izrazila, zasvoju grešku i zamolila sudiju da joj ne izrekne kaznu od 9 i po godina zatvora.

Grajner je govorila iz kaveza u kom optuženi borave u ruskim sudnicama.

"Nisam namjeravala da naštetim bilo kome. Nisam željela da kršim ovdašnje zakone, niti da dovedem u opasnost rusko stanovništvo. Pogriješila sam i nadam se da vaša presuda neće okončati moj život. Znam da svi govore o političkim
pionima i politici, ali nadam
se da je tako nešto daleko od ove sudnice. Ponavljam da nisam imala namjeru da kršim ruske zakone. Nisam imala namjeru da kujem urotu niti da počinim zločin”, rekla je Grajner u obraćanju.

Takođe, ona se izvinila za sve neprijatnosti koje je taj slučaj donio ruskom košarkaškom klubu za koji je nastupala.

Grajner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda Ženske nacionalne košarkaške asocijacije (WNBA), pritvorena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara sa vajp ketridžima koji sadrže ulje hašiša u njenom prtljagu.

Upotreba kanabisa u Rusiji je nezakonita, u medicinske, i u svrhe uživanja.

"U sprintu je Jusein Bolt, u Formuli 1 – Mihael Šumaher, a u ženskoj košarci to je Britni Grajner", rekla je u završnoj riječi njena advokatica Marija Blagovolina.

Ako sud smatra da je potrebno da je kazni, rekla je Blagovolina”, onda bi ona trebalo da dobije najblažu kaznu. Aleksandar Bojkov, njen drugi advokat, rekao je da su neki od spisa predmeta sastavljeni uz kršenje zakona.

Grajner, koja je priznala krivicu, nije namjeravala da unese kanabis u Rusiju, rekao je njen tim odbrane.

Kertridži su bacili 31-godišnju sportiskinju iz Teksasa u geopolitički vrtlog koji je pokrenut kada je predsjednik Vladimir Putin poslao trupe u Ukrajinu 2. februara. 24.

Tokom najzategnutijih američko-ruskih odnosa od kubanske raketne krize 1962. godine, američki predsjednik Joe Biden je pod pritiskom da interveniše u ime zatočenih Amerikanaca – uključujući Grajner.

Sjedinjene Države su saopštile da je Grajner nezakonito privedena upućujući Moskvi, kako je državni sekretar Antony Blinken rekao, "značajnu ponudu" da razmijene ruske zatvorenike za američke državljane koji se drže u Rusiji, uključujući Grajnder i bivšeg marinca Pola Velana.

Jedan izvor upoznat sa situacijom rekao je da je Vašington bio spreman da razmijeni Viktora Buta, pritvorenog po optužbama da je trgovac oružjem, ličnost koja je bila inspiracija za holivudski film "Gospodar rata" iz 2005. sa poznatim glumcem Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi.

Ruski zvaničnici su rekli da dogovor nije postignut. Oni tvrde da je Grajner - poznata među ljubiteljima košarke pod inicijalima "BG" - prekršila zakone zemlje i da bi joj trebalo suditi u skladu sa tim.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG