Linkovi

Košarkašica Brittney Griner uložila žalbu na odluku ruskog suda


Američka košarkašica Brittney Griner izlazi iz suda u Moskvi 4. avgusta 2022.
Američka košarkašica Brittney Griner izlazi iz suda u Moskvi 4. avgusta 2022.

Advokati američke košarkaške zvijezde Brittney Griner​​​​​​​ uložili su žalbu na presudu o devetogodišnjoj kazni zatvora koja joj je izrečena u Rusiji zbog posjedovanja droge, prenijele su ruske novinske agencije.

Griner, zvijezda WNBA lige koja je osam puta bila All-Star centar i dva puta osvojila Olimpijsku zlatnu medalju, osuđena je 4. augusta nakon što je policija pronašla patrone za vejpovanje sa uljem kanabisa u njenom prtljagu, na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi.

Griner je priznala da je imala patrole u prtljagu, ali da ih je nehotice spakovala u brzini, i da nije imala namjeru da počini krivično djelo. Njen tim advokata je predstavio pisana saopštenja u kojima se navodi da su joj ljekari prepisali kanabis radi ublažavanja bola.

Njeno hapšenje u februaru dogodilo se u vrijeme pojačanih tenzija između Moskve i Washingtona, samo nekoliko dana prije nego što je Rusija poslala vojnike u Ukrajinu. U to vrijeme, Griner priznata kao jedna od najvećih igračica u historiji WNBA lige, se vraćala u Rusiju gdje igra dok traje pauza u sezoni američke lige.

Ruske novinske agencije prenijele su izjavu advokatice Marije Blagovoline da je uložena žalba, ali još nije jasno po kom osnovu.

Devetogodišnja kazna je blizu maksimalne kazne od 10 godina zatvora za tu vrstu krivičnog djela, a Blagovolina i njen kolega Aleksandar Bojkov su poslije izricanja presude ocijenili da je kazna pretjerana. Izjavili su da su optuženi u sličnim slučajevima dobijali u prosjeku petogodišnju kaznu, a da je trećina njih dobila pomilovanje.

Pod sve većim pritiskom javnosti na Bidenovu administraciju da uloži više napora da oslobodi Griner, američki državni sekretar Antony Blinken u julu se odlučio na neobičan korak da javno otkrije da je Washington dao „ozbiljnu ponudu” Moskvi kako bi se Griner vratila kući, zajedno sa Paulom Whelanom, Amerikancem koji služi 16-godišnju kaznu zatvora u Rusiji zbog špijunaže.

Blinken nije naveo više detalja, ali su AP i druge medijske organizacije objavile da je Washington ponudio da oslobodi Viktora Bauta, ruskog trgovca oružjem koji služi 25-godišnju kaznu zatvora u Sjedinjenim Državama, i koji je svojevremeno dobio nadimak „trgovac smrti”.

U nedjelju je visoki ruski diplomata saopštio da su razgovori o razmjeni obavljeni.

„O osjetljivom pitanju razmjene osuđenih ruskih i američkih građana razgovara se putem kanala koje su odredili naši”, rekao je Aleksandar Darčijev, šef sekretarijata za Sjevernu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, za državnu novinsku agenciju Tas.

„Tačno je da se razgovara o razmjeni tih pojedinaca. Ruska strana odavno traži oslobađanje Viktora Bauta. Detalji treba da se prepuste profesionalcima”, rekao je.

XS
SM
MD
LG