Linkovi

Ima li šanse da se Brittney Griner vrati u SAD?


Britni Grajner osuđena je na devet godina zatvora u Moskvi
Britni Grajner osuđena je na devet godina zatvora u Moskvi

Američka košarkašica Britni Grajner (Brittney Griner) osuđena je na devet godina zatvora u Rusiji zbog posjedovanja droge. Grajner, zvijezda ženskog NBA, zaustavljena je u februaru na aerodromu u Moskvi zbog bočica sa uljem kanabisa, za koje je tvrdila ga je koristila za sportske povrede.

MOSKVA - Međutim, dobila je jednu od najstrožih kazni i sada se otvara pitanje može li biti prebačena u SAD ako se Amerika i Rusija dogovore o razmjeni zatvorenika.

Državni sekretar Antony Blinken objavio je da su SAD uputile prijedlog nagodbe Rusiji da oslobodi Grajner i Amerikanca Pola Vilana.

I to je najrealnija šansa za košarkašicu da se vrati kući, pod uslovom da Rusija pristane na nagodbu.

Šta su SAD ponudile?

Blinken nije precizirao šta je nagodba, samo je rekao da o tome namjerava da razgovara sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Izvori upućeni u situaciju rekli su da su SAD ponudile da oslobode Viktora Bouta, ruskog trgovca oružjem koji služi kaznu od 25 godina zatvora. But je namjeravao da proda oružje kolumbijskom FARC-u, koji je u vrijeme kada je osuđen, Amerika smatrala terorističkom organizacijom.

Blinken i Lavrov su razgovarali telefonom prošle nedelje, što je kontakt na najvišem nivou od početka rata u Ukrajini. Obojica su trenutno u Kambodži na sastancima sa ministrima zemalja jugoistočne Azije.

A šta je odgovorila Rusija?

U javnosti se oglašavala minimalno. Blinken nije saopštio detalje poslije razgovora sa Lavrovim. Rusi nisu ni nagovijestili da li su zainteresovani za nagodbu.

Portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer rekla je da ruska vlada nije odgovorila u dobroj vjeri, te da njihovu ponudu zvaničnici SAD nisu shvatili ozbiljno. Nije rekla detalje, ali je CNN preneo da Moskva želi da bude oslobođen i pripadnik jedne obavještajne agencije koji je prošle godine u Njemačkoj osuđen za ubistvo.

Da li bi razmjena zatvorenika bila presedan?

U aprilu, Rusija je oslobodila veterana marinca Trevora Rida, osuđenog za fizički sukob sa policijom u Moskvi, u zamjenu za Konstantina Jarošenka, ruskog pilota koji je zatvoren zbog optužbi da je učestvovao u švercu kokaina.

Ipak, bilo je riječ o Rusu koji je počinio lakše krivično djelo od Bouta, koji i dalje tvrdi da je nevin.

Američka vlada obično ne objavljuje informacije o razmjeni zatvorenika dok se ona ne obavi, zbog čega je Blinkenova najava još više dobila na značaju.

Da li će dogovor biti postignut?

Teško je reći, ali kontakt Blinkena i Lavrova ukazuje da se dešava napredak. Takođe, pokazuje da su dvije zemlje spremne da održavaju kontakte, uprkos ratu u Ukrajini.

Grajner je najpoznatija Amerikanka koju su uhapsile neke strane vlasti. Dvaput je osvojila olimpijsko zlato.

"Presuda Britni Grajner je stroga i za ruske pravne standarde i dokazuje ono što smo znali od početka - da se Britni koristi kao politički zalog", napisala je njena agentkinja Lindzi Kagava Kolas na Twitteru.

Vlasti u Rusiji su nagovijestile da je izricanje presude preduslov za razmjenu zatvorenika.

Predsjednik SAD Joe Biden apelovao je ponovo na Rusiju da momentalno oslobodi Grajner.

"Moja administracija će nastaviti neumorno da radi i koristi svaku priliku da Britni i Pola Vilana dovede kući što je prije moguće", naveo je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG