Linkovi

Opoziv: Završne riječi demokrata i advokata Bijele kuće, glasanje o Trumpovoj krivici u srijedu


U Senatu se privodi kraju suđenje u procesu opoziva predsjednika Donalda Trumpa. Glasanje o tome da li je Trump kriv za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa očekuje se u srijedu, a demokrate i advokati Bijele kuće iznijeli su svoje završne riječi.

Iako je izvjesno da će Senat, u kojem su većina republikanci, osloboditi Trumpa, demokrate su zatražile da predsjednik ipak bude smijenjen s funkcije. Advokati Bijele kuće odgovaraju da su demokrate požurile da opozovu predsjednika, iako za to nisu imale dokaze i tvrde da demokrate žele da ponište izbornu volju građana.

“Mi ne predstavljamo sebe lično, niti Predstavnički dom. Tako ni vi ne odlučujete za sebe o tome da li je predsjednik kriv ili nevin. Vi predstavljate građane, one kod kuće i na poslu koji se nadaju da će njihova zemlja ostati ono u šta su vjerovali – demokratija i inspiracija za sve koji žele da naprave svoje zemlje boljim, da će ustati protiv bezakonja i tiranije”, rekao je lider tima demokrata iz Predstavničkog doma ​Adam Šif.

Odgovorio mu je Pet Sipoloni, advokat Bijele kuće

"Ovo je pokušaj da se poništi rezultat izbora 2016. i da se utiče na ishod izbora 2020. Vjerujemo da je jednino ispravno, ako pošteno primjenjujemo kriterijume za opoziv, da se predsjednik oslobodi optužbi i da biračima ostavimo da izaberu predsjednika kojeg žele”.

XS
SM
MD
LG