Linkovi

Republikanci priznaju da je Trump pogriješio, ali ga neće smijeniti


Senator Lamar Alexander iz Tenesija bio je ključan u glasanju protiv izvođenja svjedoka na suđenju predsjedniku
Senator Lamar Alexander iz Tenesija bio je ključan u glasanju protiv izvođenja svjedoka na suđenju predsjedniku

Pred glasanje o smjeni predsjednika Donalda Trumpa u Senatu, republikanski senatori poručuju da je Trumpovo ponašanje u vezi sa Ukrajinom pogrešno, ali da istovremeno to što je uradio nije dovoljno da bi bio smijenjen sa funkcije.

Predsjednik SAD je od ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog tražio da objavi pokretanje istrage o poslovanju sina demokrate Džozefa Bajdena što je uslovio isplatom američke vojne pomoći Ukrajini. Predstavnički dom je u decembu 2019. izglasao opoziv Donalda Trumpa zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa, a potom je suđenje nastavljeno u Senatu, gdje su većina republikanci.

Senatori Lamar Aleksander iz Tenesija i Džoni Ernst iz Ajove ocijenili su da je Trump pogriješio što je od Zelenskog tražio uslugu i što je to uslovio isplatom vojne pomoći Ukrajini.

Alexanderov glas je bio ključan za to da na suđenju ipak ne bude svjedoka, a svoj stav o tome je obrazložio ranije na Tviteru.

On je za NBC rekao da je "Trump prešao granicu time što je tražio istragu o Bidenima".

"Nije trebalo to da radi. Mislim da je pogriješio...Ako je već brinuo zbog toga šta rade Bideni u Ukrajini, trebalo je da obavijesti američkog sekretara za pravosuđe Vilijema Bara...Ali, mislim da je to što je uradio daleko od izdaje, primanja mita, teških krivičnih djela ili prekršaja zbog kojih se predsjednik smjenjuje s položaja", kazao je Aleksander.

Republikanski senator je ocijenio da birači treba da odluče o Trumpovoj sudbini na izborima u novembru. Aktuelni predsjednik se kandiduje za drugi mandat.

Senatorka iz Ajove Džoni Ernst je rekla za CNN da "ona ne bi tražila takvu uslugu od Ukrajine i da je Trump možda to uradio na pogrešan način".

"On zna da mora da ide zvaničnim kanalima, kao što je američki Sekretarijat za pravosuđe, ako želi da povede međunarodnu istragu. Ali, da li zbog toga zaslužuje smjenu s položaja? Mislim da ne", rekla je Ernst.

Senat je ranije glasao protiv dovođenja svjedoka u daljem postupku suđenja, na čemu su insistirale demokrate. Posebno su željeli da čuju Trumpovog bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona.

U radnoj verziji Boltonove knjige navodi se da mu je Trump u avgustu 2019. rekao da želi da vidi istragu o Bidenima prije nego što Ukrajini isplati vojnu pomoć, što direktno negira tvrdnje predsjednika da nije tražio "uslugu za uslugu".

Trump je odborio isplatu vojne pomoći Kijevu sa 55 dana zakašnjenja, a Zelenski nije otvorio istragu o Bajdenima - što republikanci smatraju ključnim dokazom da nije bilo uslovljavanja.

U Senatu će u ponedeljak i utorak biti iznijeti završni argumenti članova Predstavničkog doma i advokata Bijele kuće, a glasanje o smjeni Trumpa očekuje se u srijedu. Budući da u Senatu republikanci imaju većinu, izvjesno je da će Trump biti oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG