Linkovi

Najoštrija kazna za učesnika napada na Capitol - više od 5 godina zatvora


Arhiv - Pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ispred zgrade američkog Kongresa (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Arhiv - Pristalice bivšeg predsjednika Donalda Trumpa ispred zgrade američkog Kongresa (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Učesnik nemira u kompleksu američkog Kongresa koji je napao policajce koji su pokušavali da spriječe upad pristalica tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa u petak je osuđen na zatvorsku kaznu od pet godina i tri mjeseca, najvišu do sada za smrtnonosni napad 6. januara.

Robert Palmer sa Floride plakao je dok je sudiji okružnog suda pričao kako je nedavno gledao snimak svojih poteza tog dana i da nije mogao da vjeruje šta gleda.

"Sramim se zbog onoga što sam uradio", rekao je 54-godišnji Palmer.

Palmer je među nekoliko učesnika nemira kojima su u petak izrečene kazne pred sudom u prijestolnici Washingtonu. Trumpove pristalice su, poslije mitinga na kojem je govorio Trump, upale u kompleks Kongresa da bi pokušale da spriječe potvrdu izborne pobjede Joea Bidena.

Pet osoba je preminulo, veliki broj policajaca je povrijeđen, a pričinjena je šteta od oko milion i po dolara. Više od 700 izgrednika je optuženo, a Palmer je 65. osoba kojoj je izrečena zatvorska kazna.

Studentkinja Gracyn Courtright iz Zapadne Virginije, koja je upala u Capitol kroz polomljeni prozor, ali nije nikoga povrijedila, osuđena je na mjesec zatvora.

Međutim, Palmer je bio na prvim linijama haosa, tokom kojeg je bacio drvenu dasku i sredstvo za gašenje požara, a zatim napao policajce šipkom. Izjasnio se krivim za napad na policajce. U pismu sudiji rekao je da su ga izdali Trump i njegovi saveznici koji su iznosili teorije zavjere.

"Trumpove pristalice su lagali oni koji su u to vrijeme imali veliku moć. Stalno su iznosili lažne narative o pokradenim izborima i poručivali da je naša dužnost da se suprostavimo tiraniji", napisao je Palmer.

Istakao je da nije fer što je strogo kažnjen, kada vođe nisu u zatvoru. Sudija se saglasila sa tom ocjenom: "Istina je da ljudi koji su vas ohrabrili i podstakli da idete i preduzmete akciju nisu optuženi. To nije odluka suda. Ja imam svoje mišljenje, ali ono nije važno."

Prije nego što je Palmer osuđen na 63 mjeseca zatvora, najduža zatvorska kazna bila je izrečena Jacobu Chansley​ju, poznatom i kao "QAnon Shaman", iz Arizone i Scott Fairlamb​ iz New Jerseyja koji je napao policajca - 41 mjesec.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG